środa, 30 listopada 2011

Crumble z jabłkami

      Kolejny przepis, który przygotowałam w ramach Festiwalu Kuchni Brytyjskiej.  Pyszny, nie wymagający żadnych umiejętności, smakujący jak najlepsza szarlotka. Nie wyobrażam sobie, że komuś mógłby nie posmakować:) Ciepłe jabłka z pyszną kruszonką idealnie nadają się na ciepłe wieczory. Polecam każdemu:)


 SKŁADNIKI ( na 4 kokilki):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska.

  • 3 duże jabłka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody
Na kruszonkę:
  • 110 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do garnka, dodać cukier i wodę. Wymieszać. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Odlać sok. 

2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, aż do powstania jednolitej kuli. Odłożyć ją na 5 minut do lodówki. 

3. Jabłka przełożyć do kokilek, posypać kruszonką. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. 



Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz