Przepis na doskonałą włoską przystawkę. Jabłko i czerwona cebula została idealnie połączona dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Przystawkę robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę pysznie :) Jej smak mieści się pomiędzy słodkim, a wytrawnym. Bardzo fajny pomysł na imprezę lub dla niespodziewanych gości, bo jej przygotowanie trwa zaledwie 10 minut.
SKŁADNIKI (na 8 crostini):
- 1 bagietka - 1czerwona cebula
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Źródło: przepis pochodzi z książki "Przekąski na przyjęcia"
Źródło: przepis pochodzi z książki "Przekąski na przyjęcia"
1. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy. W tym czasie obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i mieszamy. Po chwili dodajemy ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
2. Bagietkę kroimy na kromki i smażymy na osobnej patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy będą chrupkie ściągamy. Na każdą nakładamy nadzienie.
Przepis dodaje jako antipasti do akcji Viva Italia
Podoba mi się ta propozycja.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie. Mi się z kolei przypomniało, że na www.dniherbaty.pl jest ciekawy konkurs dla blogerow (zakładka Herbata z dodatkami)
OdpowiedzUsuń