SKŁADNIKI ( na 4 kokilki):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska.
- 3 duże jabłka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki wody
Na kruszonkę:
- 110 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 100 g zimnego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do garnka, dodać cukier i wodę. Wymieszać. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Odlać sok.
2. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, aż do powstania jednolitej kuli. Odłożyć ją na 5 minut do lodówki.
3. Jabłka przełożyć do kokilek, posypać kruszonką. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz