Currywurst to jeden z tradycyjnych niemieckich fast foodów sprzedawany niemal wszędzie. Niemcy ją uwielbiają, podobnie jak Amerykanie hamburgery. Sprzedawana jest głównie w budkach, tak jak w Polsce, np. zapiekanki. Nie ma jednego przepisu na to danie, każdy sprzedawca przygotowuje ją według swojej jednej receptury zmieniając proporcje poszczególnych składników. Jednak kilka elementów jest wspólnych, dlatego ten pyszny sos łatwo przyrządzić samemu w domu. Niewątpliwie głównym z nich jest kiełbasa ( może być zwykła lub biała) posypana sporą ilością curry. Currywurst podawana jest najczęściej z frytkami lub bułką.
SKŁADNIKI:
- 2 laski dobrej kiełbasy wieprzowej
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki sosu worcester (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- szczypta soli, pieprz
Kiełbasę naciąć i usmażyć dokładnie z każdej strony. Składniki sosu wrzucić do garnka, dokładnie wymieszać i gotować przez ok. 10 minut. Aby sos był gęstszy można go podbić niewielką ilością mąki. Kiełbasę kładziemy na talerz, posypujemy curry i podajemy z frytkami lub bułką.
Uwielbiam kiełbasę :) Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMimo tego, że nie przepadam za kiełbasą, ta propozycja bardzo mnie zachęca :)
OdpowiedzUsuńzjadlabym ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńHmm, kojarzy mi się od razu z niemieckimi Weinachtsmarktami... Święta idą więc może zrobię currywurst w asyście grzanego piwka:)
OdpowiedzUsuń