Strony

niedziela, 29 czerwca 2014

Kurczak po baskijsku

              Niedawno znalazłam przepis Pascala Brodnickiego na kurczaka po baskijsku, czyli bardzo smaczne danie jednogarnkowe, które nasyci całą rodzinę. Wprowadziłam jednak kilka zmian. Mięsko rozpływa się w ustach i znakomicie smakuje z warzywami z dodatkiem aromatycznych ziół. 

SKŁADNIKI ( dla 4 osób):

      -  1 kg części z kurczaka (udka, podudzia, piersi)
      -  1 papryka czerwona, pokrojona w paski
      -  1 papryka zielona, pokrojona w paski
      -  1 papryka żółta, pokrojona w paski
      -  1 duża cebula, pokrojona w piórka
      -  3 ząbki czosnku
      -  2 puszki całych pomidorów
      -  3 łyżki oleju
      -  1 łyżka masła
      -  1 duże jajko
      -  1 liść laurowy
      -  słodka mielona papryka
      -  tymianek
      -  rozmaryn
      -  sól, świeżo mielony pieprz
      -  garść czarnych oliwek (opcjonalnie)




      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1.  Mięso z kurczaka obieramy ze skóry. Jeżeli wykorzystujemy piersi z kurczaka to dzielimy je na pół. 
      W szerokim i niskim garnku (lub naczyniu żeliwnym) podgrzewamy olej, a następnie dodajemy masło. Kawałki mięso dokładnie przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką, a następnie smażymy na złoto z obu stron (ok. 6 minut z każdej strony). Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia                 i odkładamy w misce. Polewamy odrobiną tłuszczu z patelni.

      2. Do reszty tłuszczu dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy liść laurowy. Gdy cebula się zeszkli posypujemy ją rozmarynem. Po chwili dodajemy pomidory w puszcze. Zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.

      3. Dodajemy paprykę i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy tymianek i przygotowane wcześniej mięso. Dusimy ponownie przez kolejne 15 minut.

      4. Ponownie wyciągamy mięso do miski. Roztrzepujemy jajko. Przyprawiamy je solą i pieprzem i wlewamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy, aż jajko połączy się z sosem w jedną całość. Ponownie układamy na górę mięso oraz pokrojone na połówki oliwki i przykrywamy pokrywką. 

      5. Gotujemy ryż. Nakładamy go na talerz, obok wylewamy najpierw warzywa z sosem, a na górę nakładamy mięso.



      2 komentarze: