Dobry przepis na syte i rozgrzewające danie. Błyskawiczne do przyrządzenia i niezastąpione w chłodne dni. Idealnie sprawdzi się w nadchodzące jesienne dni :)
SKŁADNIKI:
- 250 g kaszy jęczmiennej
- 250 ml bulionu drobiowego
- 350 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 podwójny filet z kurczaka
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Cebulę pokroić w kostkę i
zeszklić na maśle w dużym rondlu. Dodać pokrojonego w kostkę
kurczaka. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Usmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
2. Do rondla dodać pokrojone w ćwiartki
pieczarki, przyprawić maggi a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę
paprykę. Zalać bulionem. Wsypać kaszę i dusić pod przykryciem
przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie czasu
dodać kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Nałożyć do miseczek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Proste i pyszne czyli tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńmam ostatnio fazę na dania z kaszą
OdpowiedzUsuń