Spaghetti tetrazzini to wspaniała odmiana spaghetti z sosem z leśnych grzybów. Najlepiej smakuje na jesień, kiedy świeżych grzybów mamy pod dostatkiem. Podstawą sosu są grzyby świeże oraz suszone połączone ze śmietanką i białym winem. Całość podaje się z mięsem drobiowym. Do swojej wersji dodałam mięso z kurczaka, aby danie było bardziej syte. Polecam!
SKŁADNIKI :
- garść suszonych grzybów leśnych (ok. 20g)
- 450 g świeżych grzybów leśnych
- 250 ml białego wina
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub mięso z udek
- przyprawa do mięsa drobiowego
- ok. 250 g startego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
( Źródło: Jamie Olivier "Włoska wyprawa Jamiego" + moje zmiany)
1. Świeże grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
2. Suszone grzyby wrzucić do miski i zalać gorącą wodą (do poziomu grzybów). Odstawić na bok. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić dokładnie solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa drobiowego. Wrzucić do rondla i lekko przysmażyć.
3. Do mięsa dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przeciśnięty przez praskę czosnek, podgotowane świeże grzyby oraz białe wino. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso i grzyby będą miękkie, a wino wyparuje (ok. 15 minut).
4. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rondla wlać śmietankę. Całość ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać połowę żółtego sera ( ok. 125 g).
5. Do dużego naczynia żaroodpornego włożyć makaron i zalać go przyrządzonym sosem. Posypać z góry resztą żółtego sera i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki.
ciekawe spagetti inne i wyglada że bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń