Wspaniała tarta bakaliowa, która idealnie sprawdzi się podczas świąt. Wypełniona dużą ilością orzechów i suszonych owoców, które połączone zostały polewą z miodu i śmietanki z niewielką ilością cynamonu. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI ( na formę 28 cm):
Na ciasto:
- 270 g mąki
- 60 g cukru
- 160 g masła ( można zastąpić margaryną)
- ok. 5-6 łyżek zimnej wody
Na nadzienie:
- 200g dowolnych orzechów (np. orzechy nerkowca, laskowe i włoskie)
- 200g dowolnych suszonych owoców (np.suszone morele, żurawinę i rodzynki)
- 1/2 szklanki miodu
- 160 ml śmietanki 30%
- 1,5 łyżeczki cynamonu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Źródło: Licencja na gotowanie + moje zmiany
1. Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać zimną wodę i całość dokładnie zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta ( w razie konieczności dosypać więcej mąki lub dodać wodę). Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 30 minut.
2. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki. Miód połączyć ze śmietanką i cynamonem. Dokładnie wymieszać.
3. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wykleić nim dokładnie formę, a następnie nakłuć gęsto widelcem. Włożyć do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec przez 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto nałożyć orzechy i suszone owoce i zalać przygotowaną polewą. Piec przez kolejne 35 minut zmniejszając temperaturę do 140 stopni.
wszystko, co zawiera tak obłędną ilość bakali jest dla mnie pyszne!
OdpowiedzUsuńCudownie chrupiące pyszności :)
OdpowiedzUsuń