Na placuszki:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
Na sos:
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżeczki cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Serki homogenizowane przelać do dużej miski. Dodać olej i jajka. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i cukier puder ciągle mieszając. Smażyć na patelni z dwóch stron ( bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor.
2. Truskawki wrzucić do rondelka, gotować na małym ogniu aż rozpuszczą się tworząc sos. Dodać cukier i masło. Gotować przez ok. 10 - 15 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Placuszki nałożyć na talerz, polać sosem. Można je również posypać płatkami migdałowymi lub startą czekoladą.
wszelkie placuszki sa dla mnie i dla mojej córki idealnym sniadaniem na początek dnia :) Twoje zapisalam i zrobie nastepnym razem :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie smakują
OdpowiedzUsuńSehat Wahyu
OdpowiedzUsuń