Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 500g śliwek węgierek (waga bez pestek)
- 2 łyżki powideł śliwkowych z czekoladą (z tego przepisu)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać
żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto
dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odciąć 1/3 ciasta na kruszonkę. Obie
części zawinąć w folię. Ciasto na tartę włożyć do lodówki na 30 minut, a
ciasto na kruszonkę na ten sam czas do zamrażarki.
2. Ciasto wyciągnąć z lodówki i wyłożyć nim
formę do tarty (jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować
dokładnie tłuszczem). Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na
200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć formę z ciastem. Dno posmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć ciasno ułożyć połówki śliwek.
Następnie pozostałe ciasto ( z zamrażarki) zetrzeć na samą górę na tarce
o grubych oczkach. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym
na 180 stopni przez 40-45 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
Ojoj aż kubki smakowe zaczeły pracowac :)
OdpowiedzUsuńAleż nabrałam ochoty na śliwki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń