środa, 24 sierpnia 2011

Sałatka szwedzka na zimę

      Dziś podaję przepis na najwspanialszą sałatkę z ogórków. Nic nie smakuje tak jak ona. Jemy ją przez cały rok i ciągle mamy niedosyt. Znakomita jako dodatek do mięs i ryb. Tak dobra, że zazwyczaj połowę wyjadam ze słoika nim trafi na talerz. Zawsze dostawaliśmy kilka słoiczków, jednak w tym roku po raz pierwszy przyrządziłam ją sama.  Polecam!


SKŁADNIKI ( na 12 słoików o pojemności 1l):
  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki żółte
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżeczki kolendry ( do każdego słoika)
  • 2 łyżeczki gorczycy ( do każdego słoika)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego ( do każdego słoika)
  • 1/3 szklanki soli
Zalewa (szklanka=250ml):
  • 10 szklanek wody
  • 800 g cukru
  • 3 szklanki octu 10%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w cienkie paski, ogórki w plastry, a cebulę w piórka. Wszystko wymieszać. Zalać wodą i wsypać sól. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie odsączyć na durszlaku z wody. Słoiki wyparzyć. Do każdego włożyć kolendrę, ziele angielskie i gorczycę. Wypełnić sałatką ( nie dociskając!).

2. Przygotować zalewę: do garnka nalać wodę i wsypać cukier. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet. Zalać słoiki. Pasteryzować 20 minut.


15 komentarzy:

  1. Robię podobną, tylko z samych ogórków. Pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też znam tą sałatkę bez papryki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest bardzo dobra - moja babcia taką robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w tym roku nie robiłam sałatek z ogórków za to zostałam obdarowana jedną. Skład bardzo podobny do Twojej tylko dodaje się jeszcze kapustę poszatkowaną. Za rok postaram się nadrobić te braki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis przetestowany, sałatka zapowiada się bardzo przyzwoicie, dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie poszalała z proporcjami i kolorami ale zalewa zrobiona przepisowo. Zrobiłam też sałatkę z cukinii trochę zalewę modyfikując bo wpadłam w szał pastertyzowania i musiałam, po prostu musiałam coś jeszcze w słoiki wrzucić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam watpliwosci czy aby tego cukru nie jest za duzo

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja mysle ze zaszla pomylka z tym cukrem

    OdpowiedzUsuń
  8. Z cukrem wszystko jest dobrze:) Zalewa jest bardzo słodka, ale sałatka wychodzi idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie czy ta woda ma być od tych ogórków odsączonych czy nową nalać dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bede pizgałą wodę ze studni, taka jest najlepsza... mniam mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie jaką ilością wody mam zalać składniki przed odcedzeniem?w podanym przepisie nic na ten temat nie ma .

    OdpowiedzUsuń
  12. Woda ma być świeża, nie ta sama którą zalewane były ogórki. Warzywa należy zalać taką ilością, żeby były pokryte:)

    OdpowiedzUsuń
  13. łyżeczka ziela angielskiego ??? tak samo kolendry ??? na jednen słoik 250 ml -uważam że stanowczo za dużo- pozostałość ok.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis jest na słoik 1 litrowy, a nie 250 ml.

    OdpowiedzUsuń
  15. sałatka przepyszna lepsza niż ze sklepu polecam......

    OdpowiedzUsuń