Dziś podaję przepis na najwspanialszą sałatkę z ogórków. Nic nie smakuje tak jak ona. Jemy ją przez cały rok i ciągle mamy niedosyt. Znakomita jako dodatek do mięs i ryb. Tak dobra, że zazwyczaj połowę wyjadam ze słoika nim trafi na talerz. Zawsze dostawaliśmy kilka słoiczków, jednak w tym roku po raz pierwszy przyrządziłam ją sama. Polecam!
SKŁADNIKI ( na 12 słoików o pojemności 1l):
- 5 kg ogórków gruntowych
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki żółte
- 1 kg cebuli
- 2 łyżeczki kolendry ( do każdego słoika)
- 2 łyżeczki gorczycy ( do każdego słoika)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego ( do każdego słoika)
- 1/3 szklanki soli
Zalewa (szklanka=250ml):
- 10 szklanek wody
- 800 g cukru
- 3 szklanki octu 10%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w cienkie paski, ogórki w plastry, a cebulę w piórka. Wszystko wymieszać. Zalać wodą i wsypać sól. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie odsączyć na durszlaku z wody. Słoiki wyparzyć. Do każdego włożyć kolendrę, ziele angielskie i gorczycę. Wypełnić sałatką ( nie dociskając!).
2. Przygotować zalewę: do garnka nalać wodę i wsypać cukier. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ocet. Zalać słoiki. Pasteryzować 20 minut.
Robię podobną, tylko z samych ogórków. Pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńTeż znam tą sałatkę bez papryki.
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra - moja babcia taką robi :-)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku nie robiłam sałatek z ogórków za to zostałam obdarowana jedną. Skład bardzo podobny do Twojej tylko dodaje się jeszcze kapustę poszatkowaną. Za rok postaram się nadrobić te braki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis przetestowany, sałatka zapowiada się bardzo przyzwoicie, dziękuję. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym trochę nie poszalała z proporcjami i kolorami ale zalewa zrobiona przepisowo. Zrobiłam też sałatkę z cukinii trochę zalewę modyfikując bo wpadłam w szał pastertyzowania i musiałam, po prostu musiałam coś jeszcze w słoiki wrzucić ;-)
OdpowiedzUsuńmam watpliwosci czy aby tego cukru nie jest za duzo
OdpowiedzUsuńi ja mysle ze zaszla pomylka z tym cukrem
OdpowiedzUsuńZ cukrem wszystko jest dobrze:) Zalewa jest bardzo słodka, ale sałatka wychodzi idealna :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy ta woda ma być od tych ogórków odsączonych czy nową nalać dziękuję za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńJa bede pizgałą wodę ze studni, taka jest najlepsza... mniam mniam ;D
OdpowiedzUsuńMam pytanie jaką ilością wody mam zalać składniki przed odcedzeniem?w podanym przepisie nic na ten temat nie ma .
OdpowiedzUsuńWoda ma być świeża, nie ta sama którą zalewane były ogórki. Warzywa należy zalać taką ilością, żeby były pokryte:)
OdpowiedzUsuńłyżeczka ziela angielskiego ??? tak samo kolendry ??? na jednen słoik 250 ml -uważam że stanowczo za dużo- pozostałość ok.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na słoik 1 litrowy, a nie 250 ml.
OdpowiedzUsuńsałatka przepyszna lepsza niż ze sklepu polecam......
OdpowiedzUsuńRobimy z sistrą taką dodając jeszcze marchewke
OdpowiedzUsuń