wtorek, 10 kwietnia 2012

Barszcz biały z chrzanem

      To jeden z tych przepisów, po których skosztowaniu wszyscy się rozpływają. Jest to niewątpliwie najlepszy smak zupy jaki do tej pory udało mi się uzyskać. Nigdy nie byłam zwolenniczką barszczów, żurków i tym podobnych zup, jednak ten przepis jest naprawdę rewelacyjny i z czystym sumieniem mogę polecić go każdemu! Barszcz warto przygotować co najmniej dzień wcześniej przed planowanym spożyciem, bo musi troszkę odstać swoje, żeby uzyskać tak pyszny smak. Ważne także, aby użyć do niego dobrej jakości białej kiełbasy. Polecam!

  SKŁADNIKI:
      -  4 duże białe kiełbasy ( lub 6 mniejszych)
      -  250 wędzonego chudego boczku
      -  1 butelka zakwasu pszennego
      -  2 litry wody
      -  1 duża marchewka
      -  pół selera
      -  1 duża pietruszka
      -  2 duże cebule
      -  5-6 ząbków czosnku
      -  2 łyżki chrzanu
      -  150 ml śmietanki 30%
      -  majeranek
      -  sól, pieprz, maggi
      -  masło do smażenia








      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

      1. Do wody wrzucamy marchewkę, seler, pietruszkę, 1 cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz kawałek boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie wywar oczyszczamy.

      2. Kiełbasę gotujemy, kroimy w plastry. Drugą cebulę obieramy, razem z boczkiem kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni z masłem, dodajemy kiełbasę i smażymy. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilkę.  Na osobnej patelni rumienimy boczek.

      3. Całość przerzucamy do garnka, zalewamy 600 ml przygotowanego wywaru. Dodajemy zakwas pszenny oraz chrzan. Gotujemy 10 minut, a następnie całość przelewamy z powrotem do wywaru. Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec barszcz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi oraz majerankiem. Odstawiamy. Na następny dzień dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem.


      2 komentarze: