wtorek, 14 października 2014

Spaghetti tetrazzini

          Spaghetti tetrazzini to wspaniała odmiana spaghetti z sosem z leśnych grzybów. Najlepiej smakuje na jesień, kiedy świeżych grzybów mamy pod dostatkiem. Podstawą sosu są grzyby świeże oraz suszone połączone ze śmietanką i białym winem. Całość podaje się z mięsem drobiowym. Do swojej wersji dodałam mięso z kurczaka, aby danie było bardziej syte. Polecam!


SKŁADNIKI :
      -  opakowanie makaronu spaghetti (500g)
      -  garść suszonych grzybów leśnych (ok. 20g)
      -  450 g świeżych grzybów leśnych
      -  250 ml białego wina
      -  500 ml śmietanki 30%
      -  1 podwójna pierś z kurczaka lub mięso z udek
      -  przyprawa do mięsa drobiowego
      -  ok. 250 g startego żółtego sera
      -  3 ząbki czosnku
      -  sól, świeżo zmielony pieprz
      -  natka pietruszki









      SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
      ( Źródło: Jamie Olivier "Włoska wyprawa Jamiego" + moje zmiany) 

      1. Świeże  grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.

      2. Suszone grzyby wrzucić do miski i zalać gorącą wodą (do poziomu grzybów). Odstawić na bok. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić dokładnie solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa drobiowego. Wrzucić do rondla i lekko przysmażyć.

      3. Do mięsa dodać suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przeciśnięty przez praskę czosnek, podgotowane świeże grzyby oraz białe wino. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso i grzyby będą miękkie, a wino wyparuje (ok. 15 minut).

      4. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rondla wlać śmietankę. Całość ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać połowę żółtego sera ( ok. 125 g).

      5. Do dużego naczynia żaroodpornego włożyć makaron i zalać go przyrządzonym sosem. Posypać z góry resztą żółtego sera i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

      1 komentarz: