sobota, 28 lutego 2015

Placuszki z serków homogenizowanych z sosem truskawkowym

     
SKŁADNIKI ( na ok. 24 placuszki):

      Na placuszki:
      - 600 g waniliowych serków homogenizowanych
      - 3 łyżki cukru pudru
      - 1,5 szklanki mąki pszennej
      - 4 jajka
      - 4 łyżki oleju

      Na sos:
 
     - 400 g truskawek (mogą być mrożone)
     - 2 łyżki masła
    -  4 łyżeczki cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Serki homogenizowane przelać do dużej miski. Dodać olej i jajka. Zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i cukier puder ciągle mieszając. Smażyć na patelni z dwóch stron ( bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor.

2. Truskawki wrzucić do rondelka, gotować na małym ogniu aż rozpuszczą się tworząc sos. Dodać cukier i masło. Gotować przez ok. 10 - 15 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.

3. Placuszki nałożyć na talerz, polać sosem. Można je również posypać płatkami migdałowymi lub startą czekoladą.



3 komentarze:

  1. wszelkie placuszki sa dla mnie i dla mojej córki idealnym sniadaniem na początek dnia :) Twoje zapisalam i zrobie nastepnym razem :)

    OdpowiedzUsuń