Jest to jedna z pierwszych potraw, która przygotowałam sama. Pewnie dlatego tak ją uwielbiam i lubię do niej wracam.Jednak jest to także bezkonkurencyjna forma podania kurczaka. Jeśli chcecie zachwycić gości, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni, wybierzcie kurczaka w cieście francuskim. Przyciąga nie tylko swoim wyglądem,zapachem oraz smakiem,, ale zrobi również wrażenie na najbardziej wybrednych smakoszach:) Wbrew pozorom danie to jest bardzo sycące, dlatego nie trzeba podawać go z żadnymi dodatkami, prócz pysznej sałatki.
SKŁADNIKI ( 2 porcje) :
- 1 pierś z kurczaka
- jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 duże plastry ulubionej szynki ( w mojej wersji polędwica sopocka)
- 2 duże plastry żółtego sera
- 1 średnia cebula
- 20 dag pieczarek
- 1 jajko
- pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół i przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulę i pieczarki kroimy w małą kosteczkę.
2. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa prostokątne płaty o wymiarach 15x25 cm. Na każdym płacie robimy wzdłuż nacięcia, w odstępach ok. 2 cm, pozostawiając po środku ciasta ok. 5 cm miejsca na kurczaka.
3. Na przygotowanym cieście kładziemy przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka, szynkę, pieczarki, cebulę oraz żółty ser. Kolejno zaplatamy pocięte paski na zmianę po skosie (pleciemy warkocz), pozostawiając pomiędzy paskami małe przerwy, aby danie miało możliwość odparowania w piekarniku.
4. Gotowe porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut bez termoobiegu, tak by ciasto zrobiło się złote i chrupkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz