czwartek, 23 września 2010

Kurczak w cieście francuskim

        Jest to jedna z pierwszych potraw, która przygotowałam sama. Pewnie dlatego tak ją uwielbiam i lubię do niej wracam.Jednak jest to także bezkonkurencyjna forma podania kurczaka. Jeśli chcecie zachwycić gości, a przy tym nie spędzić całego dnia w kuchni, wybierzcie kurczaka w cieście francuskim. Przyciąga nie tylko swoim wyglądem,zapachem oraz smakiem,, ale zrobi również wrażenie na najbardziej wybrednych smakoszach:) Wbrew pozorom danie to jest bardzo sycące, dlatego nie trzeba podawać go z żadnymi dodatkami, prócz pysznej sałatki.

 
 SKŁADNIKI ( 2 porcje) :
  • 1 pierś z kurczaka
  • jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 duże plastry ulubionej szynki ( w mojej wersji polędwica sopocka)
  • 2 duże plastry żółtego sera
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół i przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulę i pieczarki kroimy w  małą kosteczkę. 

2. Z ciasta francuskiego wycinamy dwa prostokątne płaty o wymiarach 15x25 cm. Na każdym płacie robimy wzdłuż nacięcia, w odstępach ok. 2 cm, pozostawiając po środku ciasta ok. 5 cm miejsca na kurczaka. 

3. Na przygotowanym cieście kładziemy przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka, szynkę, pieczarki, cebulę oraz żółty ser. Kolejno zaplatamy pocięte paski na zmianę po skosie (pleciemy warkocz), pozostawiając pomiędzy paskami małe przerwy, aby danie miało możliwość odparowania w piekarniku.

4. Gotowe porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut bez termoobiegu, tak by ciasto zrobiło się złote i chrupkie).


    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz