Pieczone ziemniaczki nadają się zarówno jako dodatek do mięs i ryb oraz jako samodzielna przekąska. Pokryte są złocistą skórką pokrytą różnorodnymi ziołami. Doskonała alternatywa dla tłuczonych ziemniaków i frytek.
- 1,5 kg ziemniaków
- oliwa z oliwek
- majeranek
- tymianek
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Ziemniaki pokroić w półksiężyce. Wrzucić do posolonej wody i gotować 7 minut na małym ogniu.
2. Wodę odlać i przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego lub bezpośrednio na papier do pieczenia ułożony na blaszce. Ziemniaki dokładnie skropić oliwą z oliwek wszystkimi przyprawami w dowolnej ilości. Tak przygotowane ziemniaki piec przez ok. 45 minut ( do zarumienienia) w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz