piątek, 24 września 2010

Pieczone ziemniaki

      Pieczone ziemniaczki nadają się zarówno jako dodatek do mięs i ryb oraz jako samodzielna przekąska. Pokryte są złocistą skórką pokrytą różnorodnymi ziołami. Doskonała alternatywa dla tłuczonych ziemniaków i frytek. 




SKŁADNIKI ( na blachę z piekarnika):
  • 1,5 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • majeranek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól, pieprz


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Ziemniaki pokroić w półksiężyce. Wrzucić do posolonej wody i gotować 7 minut na małym ogniu.

2. Wodę odlać i przełożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego lub bezpośrednio na papier do pieczenia ułożony na blaszce. Ziemniaki dokładnie skropić oliwą z oliwek wszystkimi przyprawami w dowolnej ilości. Tak przygotowane ziemniaki piec przez ok. 45 minut ( do zarumienienia) w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz