SKŁADNIKI ( 3 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 3/4 opakowania śmietany 18%
- 30 dag pieczarek
- 1,5 szklanki bulionu
- cebula
- pieprz, sól, maggi
- mąka ( opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w średniej wielkości płaty. Mięso doprawić pieprzem i solą. Usmażyć na patelni.
2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na osobnej patelni do zarumienienia. Z patelni odlać wodę z pieczarek. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion oraz śmietanę. Wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, maggi do smaku. Jeżeli sos jest mało gęsty, podbijamy go mąką.
3. Medaliony z kurczaka wrzucić do gotowego sosu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Na końcu można przyozdobić listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz