piątek, 24 września 2010

Medaliony z kurczaka w sosie pieczarkowym

 Od niedawna sos pieczarkowy zagościł w mojej kuchni i został w niej na dobre:) Początkowo podawałam go z makaronem, jednak w ramach nowego pomysłu połączyłam go z medalionami z kurczaka. Efekt jest rewelacyjny. Polecam każdemu:)


SKŁADNIKI ( 3 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3/4 opakowania śmietany 18%
  • 30 dag pieczarek
  • 1,5 szklanki bulionu
  • cebula
  • pieprz, sól, maggi
  • mąka ( opcjonalnie)


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w średniej wielkości płaty. Mięso doprawić pieprzem i solą. Usmażyć na patelni.

2. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na osobnej patelni do zarumienienia. Z patelni odlać wodę z pieczarek. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion oraz śmietanę. Wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, maggi do smaku. Jeżeli sos jest mało gęsty, podbijamy go mąką.

3. Medaliony z kurczaka wrzucić do gotowego sosu i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
Na końcu można przyozdobić listkami pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz