sobota, 25 września 2010

Fusilli z kurczakiem i szpinakiem

      Makaron ze szpinakiem to jedno z tych dań, których się nie zapomina. Delikatna konsystencja szpinaku w połączeniu z doprawionymi kawałkami kurczaka dają fenomenalny smak. Nawet osoby, które za szpinakiem nie przepadają, zmienią zdanie po skosztowaniu tej potrawy. Serdecznie polecam:)




SKŁADNIKI:

* makaron świderki bądź rurki ( ja preferuje razowy)
* paczka mrożonego szpinaku ( w sezonie świeżego)
* 1 pierś z kurczaka
* 3 płaskie łyżki śmietany 18%
* łyżeczka mąki
* sól, pieprz, maggi
* przyprawa do kurczaka ( koniecznie kamis )
* ser żółty
* pół dużej cebuli

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szpinak rozmrażamy, wrzucamy do garnka, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i maggi do smaku ( według własnych upodobań). Na samym końcu podbijamy łyżeczką mąki i wszystko dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

2. W tym czasie kroimy filet z kurczaka i cebulkę w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, a następnie smażymy razem z cebulą na patelni do zarumienienia.

3. Na talerz nakładamy porcję makaronu, polewamy szpinakiem, dodajemy kurczaka z cebulką i wszystko posypujemy startym żółtym serem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz