sobota, 9 października 2010

Bułka drożdżowa

        Dziś od rana w kuchni wielkie pieczenie i jakże udane :) Bułka drożdżowa jest przepyszna, mięciutka i słodziutka. Zawsze mama robi ją na Wielkanoc, ale wyjątkowo pojawiła się w naszej kuchni także dzisiaj :) Przepis przechodził od prapra.... babci, aż doszedł do mnie :) Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował to serdecznie polecam. Jest smaczna zarówno na słodko jak i wytrawnie, np. z szyneczką. Dodaję przepis i uciekam zjeść kawałek :)



SKŁADNIKI:

* 5 dag drożdży
* niecałe 2,5 szklanki ciepłego mleka
* 6 łyżek cukru
* 2 jajka
* szczypta soli
* 6 łyżek rozpuszczonej margaryny
* 75 dag mąki
* rodzynki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


1. Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

2. Do osobnej miski wbijamy 1 jajko, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Wszystko ubijamy.

3. Do garnka wrzucamy 1/3 mąki, rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.

4. Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy sparzone rodzynki.

5. Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz.

6. Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Na końcu smarujemy jajkiem i wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.

9 komentarzy:

  1. jak Babciowy i na dodatek drożdżowy przepis to chętnie zapisuję:) pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielbię wręcz pra...babciowe przepisy.
    Bo zawsze mam pewność, że robiąc wszystko jak należy, efekt będzie zachwycający :)
    Twoja drożdżówka wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piekna i taka rumiana:) ze szklanka mleka musi smakowac pyszie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super wyrosła ta buła! przeapetyczna! z dżemem musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak z prawdziwej wiejskiej piekarni, szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  6. słuchajcie, właśnie moja bułka jest w piekaniku. Wygląda wyśmienicie, pachnie cała kuchnia, rośnie ślicznie. A jak smakuje? jeszcze nie wiem, ale mam nadzieje, ze równie dobrze jak wyglada. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To wspaniale!:) Czekam na relacje po konsumpcji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bulka przepyszna tylko nie jestem tak cierpliwa i nie czekalam na rosniecie tyle razy :) dalam wszystkie skladniki na raz i gniotlam.Wyszla super z podanych skladnikow wyszly mi 2 ogromne buly ktore wrecz kipialy z podluznej foremki z maselkiem i mlekiem cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis świetny nigdy nie piekłam drożdżówki a ta za pierwszym razem mi się udała

    OdpowiedzUsuń