SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
- 5 średnich ziemniaków
- 3/4 szklanki gorącego mleka
- łyżka masła
- średnia cebula
- kiełbasa drobiowa
- sól
- oliwa z oliwek
1. Ziemniaki obrać, wrzucić do gotującej, posolonej wody. Gotować do miękkości. Na końcu przecisnąć przez praskę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Kiełbasę także pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wszystko lekko przysmażyć.
3. Do ziemniaków dodać masło, mleko i dokładnie wymieszać, tak żeby ziemniaki wsiąknęły całe mleko. Dorzucić kiełbaskę z cebulą i jeszcze raz przemieszać. Gdyby puree było za mało doprawione, można na samym końcu dosolić do smaku.
mój połówek by wsunął zawartość talerza w sekundę- to jego smaki;)
OdpowiedzUsuń