SKŁADNIKI ( na 8 naleśników) :
Ciasto:
- 300 g mąki
- 2 jajka ( ja nie dałam)
- niecałe 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 500 g brokułów
- 35 dag pieczarek
- cebula
- łyżka śmietany
- 3 średnie plastry mortadeli
- starty ser (opcjonalnie)
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przyrządzić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie wszystkie podane składniki. Na patelnie wlać bardzo małą ilość oliwy, a następnie smażyć naleśniki.
2. Brokuł podzielić na różyczki. Gotować w posolonej wodzie do miękkości ( ok. 15 minut). Pieczarki, cebulę i mortadelę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni. Gdy brokuły będą miękkie, odlać wodę z garnka i rozgnieść je widelcem, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać połowę usmażonych pieczarek, cebuli i mortadeli . Wymieszać ponownie i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
.
3. Na naleśniki nałożyć farsz, zawinąć w ruloniki lub złożyć w koperty. Na górę nałożyć resztę pieczarek, cebuli i mortadeli. Posypać żółtym serem ( opcjonalnie).
Aż mi ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńpycha nalesniki:) bardzo lubie faszerowac je roznymi skldanikami:) a Twoja propozycja tez mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńoj, jak ja lubię naleśniki :)
OdpowiedzUsuńo jaki fajny pomysł na naleśniki;)
OdpowiedzUsuńKarolinko, w serwisie przepisy.net pewna użytkowniczka dodała Twoje zdjęcie właśnie tych naleśników jako swoje.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Fiolunko za informację. Niestety nie potrafię znaleźć tego zdjęcia na przepisy net. ale jak tylko znajdę to napiszę do administratora :)
OdpowiedzUsuń