SKŁADNIKI:
- płaty lasagne
- 8 brukselek
- kiełbasa drobiowa
- 30 dag pieczarek
- czerwona papryka
- 7 plastrów cukinii
- ser żółty
- ketchup
- sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Brukselki ugotować w posolonej wodzie. Przekroić na połówki.
2. Paprykę, pieczarki, kabaczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu przyprawić solą i pieprzem
3. Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, nie zarumieniać. Dodawać powoli mleko i dokładnie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 8 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
4. Przygotować naczynie żaroodporne lub wąską, prostokątną formę na ciasto. Wysmarować tłuszczem. Nakładać w po kolei: płat lasagni, cienką warstwę ketchupu, farsz warzywny, pokrojoną kiełbaskę i niedużą ilość sosu beszamelowego. Na ostatnim płaci położyć dodatkowo brukselki i posypać z góry startym żółtym serem.
5. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 40 minut.
ale smacznie wyglada:) az bym kawalek ugryzla:)
OdpowiedzUsuńLazanie to i ja bym chętnie zjadła :) ostatnio robiłam taką mięsną a warzywnej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna jest! mnóstwo pyszności w niej :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się ten eksperyment podoba.
OdpowiedzUsuń