SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny lub masła ( dałam margarynę)
10 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki mleka
Nadzienie:
1 budyń waniliowy
płatki migdałowe
winogrona zielone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Margarynę posiekać, dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na 30 minut.
2. W tym czasie wysmarować foremki na babeczki tłuszczem, można pozostałą margaryną. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim dokładnie foremki i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15-20 minut.
3. Przygotować budyń z połowy mleka podanego na opakowaniu, dodać cukier. Wypełniać babeczki niewielką ilością budyniu, położyć winogrono i płatki migdałowe wokół niego.
ślicznie wyglądają...;)
OdpowiedzUsuńsą urocze. pewnie szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym :) takie małe a takie śliczne :)
OdpowiedzUsuń