niedziela, 14 listopada 2010

Babeczki z budyniem, winogronami i płatkami migdałowymi

      Dawno nie jadłam nic słodkiego, dlatego dzisiaj postanowiłam na deser przygotować malutkie babeczki z budyniem, winogronami i płatkami migdałowymi. Są delikatne, słodziutkie i bardzo ładnie się prezentują :) Pierwszy raz wyszło mi takie dobre kruche ciasto :)



SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny lub masła ( dałam margarynę)
10 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki mleka

Nadzienie:

1 budyń waniliowy
płatki migdałowe
winogrona zielone

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Margarynę posiekać, dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na 30 minut.

2. W tym czasie wysmarować foremki na babeczki tłuszczem, można pozostałą margaryną. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim dokładnie foremki i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15-20 minut.

3. Przygotować budyń z połowy mleka podanego na opakowaniu, dodać cukier. Wypełniać babeczki niewielką ilością budyniu, położyć winogrono i płatki migdałowe wokół niego.

3 komentarze:

  1. są urocze. pewnie szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym :) takie małe a takie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń