SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
- duża pierś z kurczaka
- śmietankowy serek topiony
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej
1. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż tak, aby powstały dwa filety (ważne żeby filet był duży). Mięso przyprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie posmarować mięso z jednej strony serkiem topionym. Na środek ułożyć 3-4 listki natki pietruszki. Mięso zwinąć dokładnie w roladę i jeżeli jest taka potrzeba, spiąć wykałaczkami.
2. Przygotowane roladki moczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce, a następnie ułożyć na patelni w głębokim oleju. Smażyć do momentu utrzymania złocistej panierki. Wyciągnąć wykałaczki. Podawać z ziemniakami puree i surówkami.
o jaka fajna jest tu ta natka pietruszki!
OdpowiedzUsuńpomysł mi się podoba, tylko przyczepię się do nazwy;P
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJakbym robiła mięso częściej to pewnie bym i spróbowała:)Ale niestety bardziej w stronę wegetariańsko-rybną się skłaniam Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoj pyszne takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńporządny obiad.. i do tego taki pyszny.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńAle mi przypomniałas krokiety! I taka ochote nabrałam. Teraz, w godzinę do północy ;)
OdpowiedzUsuńTo bardzo pyszne danie. Polecam
OdpowiedzUsuń