wtorek, 18 stycznia 2011

Polędwiczki wieprzowe z sosem żurawinowym

      Od dawna zamierzałam zrobić to danie, jednak nigdzie nie umiałam znaleźć żurawiny do mięs. Jednak pewnego dnia W. zrobił mi niespodziankę i sprezentował mi słoiczek :) Sos wyszedł wyśmienity, wyrazisty i nie za słodki. Idealnie komponuje się z delikatnym mięsem oraz serami. Już zastanawiam się nad tym, co zrobię z pozostałą połówką słoiczka żurawin :)


SKŁADNIKI: 
  • 250 g polędwiczki wieprzowej
  • pół szklanki żurawiny do mięs
  • pół dużej cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki bulionu
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Polędwiczkę pokroić na plastry. Delikatnie rozbić. Przyprawić solą, pieprzem. Smażyć na 1 łyżce masła do zarumienienia. Pod koniec posypać ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem na którym się robiło. Włożyć do piekarnika na 10 minut.

2. W tym czasie przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na pozostałym maśle. Dodać bulion, żurawinę. Całość wymieszać i zagotować. Przyprawić majerankiem i szczyptą ziół prowansalskich ( jeśli sos wyjdzie za rzadki, można podbić niewielką ilością mąki).  Mięso wyłożyć na talerz i polać gotowym sosem. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam mięso wieprzowe z zurawina:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żurawiny pod każdą postacią, a więc to danie jest dla mnie idealne. Pozdrawiam. Lo
    (pistachio-lo.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie muszą smakować z takim sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolino! Tak się składa, że polędwiczki uwielbiam, żurawinę także, więc to danie absolutnie dla mnie!
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) a z połową słoiczka żurawin możesz zrobić kilka rzeczy. Np. http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2010/08/newsy-poranka-chlebuki-z-oscypkiem-i.html
    oraz http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2010/09/krajanka-zurawinowo-cytrynowa.html

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne danie, które wzbudziło zachwyt wśród moich członków rodziny. Na stałe wchodzi do naszego jadłospisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie jest zarąbiste pychota polecam1!!!!!

    OdpowiedzUsuń