sobota, 19 marca 2011

Arabska sałatka z fetą i pomidorami

      Z pozoru zwykła sałatka. Jednak po skosztowaniu zmieniłam o niej zdanie- jest niezwykła. Sezam, orzechy włoskie i kmin rzymski nadają jej niesamowicie orientalnego smaku. Nie spodziewałam się tego, że z kilku prostych składników można uzyskać tak dobry smak ;) W przepisie podana była także mięta, jednak za nią nie przepadam więc ją pominęłam.


SKŁADNIKI:
Źródło: książka "Podróże kulinarne. Kuchnia Arabska"

  • 500g sera feta
  • 4 pomidory
  • 1/3 szklanki oliwy
  • ¼ soku z cytryny
  • 3 cebule dymki
Przybranie: 
  • 2 łyżki orzechów włoskich uprażony i grubo posiekanych 
  • 2 łyżki nasion sezamu uprażonych
  • ¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki nasion kolendry

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA


1. Ser oraz pomidor pokroić w kostkę. Cytrynę wymieszać z oliwą i pokrojoną cebulą. Wymieszać. Połowę przygotowanego sosu wymieszać w miseczce z pomidorami, a drugą połowę w innej miseczce z serem feta.
Miseczki przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

2. Orzechy włoskie posiekać i razem z sezamem uprażyć na patelni. Wymieszać z kminem rzymskim i kolendrą. 

3. Ser z sosem wyłożyć na talerz, posypać połową przybrania. Na środku zrobić kopiec z pomidorów z sosem i ozdobić pozostałym przybraniem.


10 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Ten prażony sezam na pewno bardzo podnosi jej walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przewspaniale wygląda, a przepis bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie że ją zrobiłaś. Gdy razem z Panną Malwinną robiłyśmy ją po raz pierwszy to byłyśmy zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje mi się, że mięta nadałaby jej latem przyjemnego orzeźwiającego smaku. Teraz faktycznie w takiej wersji jest idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dokładnie tę samą sałatkę z dokładnie tej samej ksiązki i tez mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Takie dodatki do salatki to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połaczenie fety i pomidorów.. to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń