SKŁADNIKI:
Źródło: książka "Podróże kulinarne. Kuchnia Arabska"
- 500g sera feta
- 4 pomidory
- 1/3 szklanki oliwy
- ¼ soku z cytryny
- 3 cebule dymki
Przybranie:
- 2 łyżki orzechów włoskich uprażony i grubo posiekanych
- 2 łyżki nasion sezamu uprażonych
- ¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki nasion kolendry
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
1. Ser oraz pomidor pokroić w kostkę. Cytrynę wymieszać z oliwą i pokrojoną cebulą. Wymieszać. Połowę przygotowanego sosu wymieszać w miseczce z pomidorami, a drugą połowę w innej miseczce z serem feta.
Miseczki przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Orzechy włoskie posiekać i razem z sezamem uprażyć na patelni. Wymieszać z kminem rzymskim i kolendrą.
3. Ser z sosem wyłożyć na talerz, posypać połową przybrania. Na środku zrobić kopiec z pomidorów z sosem i ozdobić pozostałym przybraniem.
Wygląda cudownie! Ten prażony sezam na pewno bardzo podnosi jej walory smakowe.
OdpowiedzUsuńPrzewspaniale wygląda, a przepis bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńFajnie że ją zrobiłaś. Gdy razem z Panną Malwinną robiłyśmy ją po raz pierwszy to byłyśmy zachwycone.
OdpowiedzUsuńmniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że mięta nadałaby jej latem przyjemnego orzeźwiającego smaku. Teraz faktycznie w takiej wersji jest idealna :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam dokładnie tę samą sałatkę z dokładnie tej samej ksiązki i tez mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńPycha! Takie dodatki do salatki to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAż chce się jeść
OdpowiedzUsuńPołaczenie fety i pomidorów.. to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńPycha!!!!!!!!:)
OdpowiedzUsuń