SKŁADNIKI:
Źródło: Fakt "Wielkanoc"
- 1,5 kg marchwi
- 3 cebule
- litr bulionu
- 6 pomarańczy
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
1. Marchew obrać, opłukać, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w krążki. Warzywa włożyć do bulionu, gotować do miękkości. Przestudzić i zmiksować.
2. Jedną pomarańczę pozostawić do ozdoby ( można gotować ją przez minutę we wrzątku, żeby skórka łatwo schodziła). Z pozostałych pomarańczy wycisnąć sok, wlać do zmiksowanej zupy, przyprawić solą, pieprzem i imbirem.
3. Zupę przelać do miseczek, przyozdobić kawałkami pomarańczy. Można także użyć natki pietruszki.
Ostatnio jestem fanką kremów więc z chęcią przepis zapożyczę :)
OdpowiedzUsuńJadłam coś takiego w Londynie, ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńEnergetyzująca zupka, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudny kolorek, az chce się złapać za łyżkę i wcinać:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną i bardzo mi smakowała!
OdpowiedzUsuńpomidorową z pomarańczą uwielbiam. pora na marchewkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa zupa. Coś na odchudzanie. :)
OdpowiedzUsuńTo dopiero musi być pychota
OdpowiedzUsuń