czwartek, 17 marca 2011

Zupa krem z marchwi, pomarańczy i imbiru

    Zupa idealna dla fanów marchewkowych dań. Ma piękny kolor, który przyciąga od pierwszego spojrzenia. Pomarańcza i imbir nadają jej cudowny smak i aromat. Od razu można poczuć przypływ wiosny.  Afrodyzjak w najlepszej postaci :) 


SKŁADNIKI:
Źródło: Fakt "Wielkanoc"

  • 1,5 kg marchwi
  • 3 cebule
  • litr bulionu
  • 6 pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

1. Marchew obrać, opłukać, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w krążki. Warzywa włożyć do bulionu, gotować do miękkości. Przestudzić i zmiksować.

2. Jedną pomarańczę pozostawić do ozdoby ( można gotować ją przez minutę we wrzątku, żeby skórka łatwo schodziła). Z pozostałych  pomarańczy wycisnąć sok, wlać do zmiksowanej zupy, przyprawić solą, pieprzem i imbirem.

3. Zupę przelać do miseczek, przyozdobić kawałkami pomarańczy. Można także użyć natki pietruszki.

8 komentarzy:

  1. Ostatnio jestem fanką kremów więc z chęcią przepis zapożyczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam coś takiego w Londynie, ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Energetyzująca zupka, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny kolorek, az chce się złapać za łyżkę i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobną i bardzo mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  6. pomidorową z pomarańczą uwielbiam. pora na marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zdrowa zupa. Coś na odchudzanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To dopiero musi być pychota

    OdpowiedzUsuń