środa, 23 marca 2011

Babka cytrynowa

      Niedawno odbyło się wspólne gotowanie z Kasią. Jednak nie mogłam w nim uczestniczyć, a ilość babek cytrynowych na blogach kulinarnych była tak duża, że od razu przekonała mnie do jej wykonania. Babka jest fantastyczna, krucha, miękka mocno cytrynowa. W przepisie podana była jedna cytryna, jednak ja a wykorzystałam dwie i dodatkowo skropiłam lukier sokiem z cytryny. Następnym razem dodam jeszcze więcej cytryny bo jej smak i zapach jest niesamowicie orzeźwiający :) Ta babka idealnie nadaje się na Wielkanocny stół :)



SKŁADNIKI:


Na ciasto:
  • kostka margaryny
  • 2 cytryny
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier:
  • cukier
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Cytryny sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z cytryn wycisnąć sok. Wymieszać skórkę z sokiem. Margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Połowę mąki z proszkiem dodać do masy i połączyć. Drugą połowę wymieszać ze skórką i cytryną i także wymieszać z całością.

2. Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Przygotować lukier: gorącą wodę wymieszać dokładnie z niewielką ilość soku z cytryny i  z cukrem w takiej ilości, aby powstała biała gęsta masa. Babkę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i polać lukrem.

6 komentarzy:

  1. Skoro tak zachwalasz to i może ja się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka wygląda pysznie. Ja się zbieram od jakiegoś czasu do upieczenia tarty cytrynowej.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały klasyczny przepis, sama niedawno robiłam podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak! o tej porze(02.52) mam ochotę na Twoją babkę:) Śliczna babka i do picia poproszę małą kawę... (teraz??Lepiej zostawmy na jutro tą kawkę)mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ta babka jest sucha?

    OdpowiedzUsuń