SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- kostka margaryny
- 2 cytryny
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier
- 1/3 szklanki gorącej wody
- sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Cytryny sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z cytryn wycisnąć sok. Wymieszać skórkę z sokiem. Margarynę utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Połowę mąki z proszkiem dodać do masy i połączyć. Drugą połowę wymieszać ze skórką i cytryną i także wymieszać z całością.
2. Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Przygotować lukier: gorącą wodę wymieszać dokładnie z niewielką ilość soku z cytryny i z cukrem w takiej ilości, aby powstała biała gęsta masa. Babkę wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i polać lukrem.
Skoro tak zachwalasz to i może ja się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda pysznie. Ja się zbieram od jakiegoś czasu do upieczenia tarty cytrynowej.
OdpowiedzUsuńwspaniały klasyczny przepis, sama niedawno robiłam podobną :)
OdpowiedzUsuńoj tak! o tej porze(02.52) mam ochotę na Twoją babkę:) Śliczna babka i do picia poproszę małą kawę... (teraz??Lepiej zostawmy na jutro tą kawkę)mniam:)
OdpowiedzUsuńa ta babka jest sucha?
OdpowiedzUsuńBabka jest wilgotna :)
OdpowiedzUsuń