sobota, 26 marca 2011

Sałatka z selerem, szynką i ananasem

      Sałatka jak najbardziej godna polecenia. Dzięki niej przekonałam się do selera. Doskonałe połączenie składników. Spotkałam się już z nią w wersji warstwowej, jednak uważam, że wymieszana jest o niebo lepsza, ponieważ zmieszanie szynki, ananasa, selera i sera daje bardzo dobry efekt :) Na pewno przygotuje ją jeszcze raz na Wielkanoc:)

SKŁADNIKI ( na dużą miskę):

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka ananasów
  • 200 g szynki konserwowej
  • 6 jajek
  • 200 g żółtego sera
  • majonez ( ilość według uznania)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ananas, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. Seler kroimy na mniejsze kawałki. Ananas, szynkę kroimy w kostkę. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce. Składniki rzucamy do dużej miski. Posypujemy startym serem i mieszamy. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki.

16 komentarzy:

  1. Znam i lubię:)Pyszne smaki mi przypomnialaś Karolino:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta salatka jest naprawde super, tylko jeszcze cebulke w drobna kosteczke dodaje wtedy jest wyrazniejsza , moja ulubiona

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka naprawdę jest przepyszna, robię ją cały czas,i jest tania i szybko się ją robi polecam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. zamiast cebulki dodaje pora -rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka jest przepyszna. Ja dodaje jeszcze uszka tortellini -)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie robię ;) zaraz poznam smak więc opiszę :P

    OdpowiedzUsuń
  8. własnie zrobiłAM,UŻYłam innego majonezu niż kielecki cyz winiary jakiś pierwszy leprzy i jestem załamana. sąłatka ogólnie b.dobra,ale ten majonez.

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam jeszcze dodać sparzonego pora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wierzch sałatki posypałam szczypiorkiem. Świetnie przełamuje kolor i zaostrza smak.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tą sałatkę ale moim zdaniem najlepiej przed podaniem wymieszać ją z majonezem:)a wtedy tylko jeść,jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna dodaj trochę czosnku (wyciśnij) i na pewno nie pożałujesz

    OdpowiedzUsuń
  13. salatka jest pyszna. uzylam mojej ulubonej szynki kani i tak jak ktos wyzej zasugerowal, wycisnelam czosnku. WYBORNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. faktycznie z czosnkiem jest super. ale ja lubie ostrzejsze potrawy wiec zamiast szynki kabanosy piri piri :D

    OdpowiedzUsuń