wtorek, 19 kwietnia 2011

Makaron z czosnkiem, cieciorką i cukinią w sosie pomidorowym

      Dzisiaj Dzień Czosnku, a wraz z nim pyszny makaron z czosnkiem, cieciorką i cukinią w pomidorowym sosie. Na pewno zasmakuje wszystkim zwolennikom tego składnika. Przepis bierze udział w akcji Grumków- Dzień Czosnku, którego patronatem jest marka Winiary.


SKŁADNIKI:
  • kolorowy makaron
  • kilka ząbków czosnku w zalewie
  • cukinia
  • 1 papryka konserwowa
  • pół puszki cieciorki
  • pomidory w puszcze
  • 2 krople tabasco
  • 1 łyżka ketchupu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

1. Makaron ugotować al dente. Cukinię obrać, pokroić na plasterki i smażyć na oliwie do miękkości. Paprykę konserwową pokroić na średniej wielkości paski, wrzucić do gotowej cukinii. Dodać cieciorkę.

2. Pomidory w puszcze wymieszać z ketchupem, solą, pieprzem, tabasco, kminem, bazylią i oregano. Zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Dodać ząbki czosnku i dusić ok. 3 minuty. Podawać z makaronem.


3 komentarze:

  1. makaron, ciecierzyca, czosnke- niebo w dziubku!

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatycznie i to bardzo, ależ zazdroszczę Ci takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń