Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni + moje zmiany
- 4 filety z kurczaka
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- garść posiekanych orzechów włoskich
- masło
- 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki)
- sól, pieprz
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka amaretto
- 2 łyżki syropu z brzoskwiń
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Mięso umyć i rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi. Jajko roztrzepać. Filety moczyć w mące, jajku, a następnie bułce tartej z orzechami.
2. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Amaretto wymieszać z syropem z brzoskwiń. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko, masło oraz rum z syropem. Cały czas mieszać, aż sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję.
3. Filety przełożyć na talerze, polać łyżką sosu, a na górę nałożyć pokrojone brzoskwinie. Danie bardzo dobrze komponuje się z ryżem i zieloną sałatą.
Ciekawy sposób, a kurczaczek wygląda naprawdę pysznie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie tylko ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Całe lato przymierzałam się do kurczaka w sosie czekoladowym ale chyba w końcu się zmobilizuję:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pysznie:)
OdpowiedzUsuń