czwartek, 14 kwietnia 2011

Filet w orzechowej panierce z czekoladowym sosem

      Bardzo ciekawy i smaczny sposób na urozmaicenie zwykłego kotleta. Wbrew pozorom, czekolada i kurczak bardzo dobrze się ze sobą komponują. Dodatek brzoskwini idealnie równoważy słodki smak sosu. W oryginalnym przepisie danie to podane było z ananasem, a do sosu dodano łyżeczkę rumu. Zmieniłam te składniki dodając amaretto zamiast rumu, a brzoskwinię zamiast ananasa. Danie podałam z pysznym ryżem i zieloną sałatą.

 
SKŁADNIKI ( na 4 porcje):
Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni + moje zmiany
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • masło
  • 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki)
  • sól, pieprz
Na sos:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka amaretto
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Mięso umyć i rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi. Jajko roztrzepać. Filety moczyć w mące, jajku, a następnie bułce tartej z orzechami.

2. Brzoskwinie pokroić w cienkie plastry. Amaretto wymieszać z syropem z brzoskwiń. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko, masło oraz rum z syropem. Cały czas mieszać, aż sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję.

3. Filety przełożyć na talerze, polać łyżką sosu, a na górę nałożyć pokrojone brzoskwinie. Danie bardzo dobrze komponuje się z ryżem i zieloną sałatą.

4 komentarze:

  1. Ciekawy sposób, a kurczaczek wygląda naprawdę pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie tylko ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie. Całe lato przymierzałam się do kurczaka w sosie czekoladowym ale chyba w końcu się zmobilizuję:)

    OdpowiedzUsuń