Przed chwilą przyszła mi ochota na upieczenie czegoś małego. Z lodówkowych składników powstało nadzienie z białego sera, brzoskwiń i płatków owsianych. Wypełniłam nim kwadraciki ciasta francuskiego, włożyłam do piekarnika i w 25 minut ciasteczka gotowe :) Do nadzienia sugeruje dodać sporą ilość cukru, ponieważ po upieczeniu słodycz znika.
SKŁADNIKI ( na 14 pakiecików):
- 1 gotowe ciasto francuskie
- puszka brzoskwiń
- 1 twaróg
- 2 łyżki płatków owsianych
- garść rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- cukier biały ( ilość dowolna)
- 1 jajko
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego pokrojone w małą kostkę brzoskwinie, płatki owsiane, cukier waniliowy i cukier biały i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto francuskie rozwałkować. Wyciąć z niego średniej wielkości kwadraty. Na środku każdego nałożyć 1 łyżkę nadzienia. Zwinąć rogi do środka i zlepić bokami. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika ( na papier do pieczenia) rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 minut.
3. Wyjąć z piekarnika. Na środku każdej paczuszki ułożyć kawałek brzoskwini i posypać z góry cukrem.
mniam, pysznosci :) od razu bym się skusiła na kilka takich kwadracików :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńlubie takie francuskie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałeczek :)
wygląda super, a najbardziej zaciekawił mnie dodatek tych płatków owsianych :)
OdpowiedzUsuńtak pysznie słodko!
OdpowiedzUsuńzaraz je zrobię:)
OdpowiedzUsuń