środa, 31 sierpnia 2011

Ciasto francuskie z serem, brzoskwiniami i płatkami owsianymi

      Przed chwilą przyszła mi ochota na upieczenie czegoś małego. Z lodówkowych składników powstało nadzienie z białego sera, brzoskwiń i płatków owsianych. Wypełniłam nim kwadraciki ciasta francuskiego, włożyłam do piekarnika i w 25 minut ciasteczka gotowe :) Do nadzienia sugeruje dodać sporą ilość cukru, ponieważ po upieczeniu słodycz znika. 


SKŁADNIKI ( na 14 pakiecików):
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • puszka brzoskwiń
  • 1 twaróg
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • garść rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier biały ( ilość dowolna)
  • 1 jajko


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego pokrojone w małą kostkę brzoskwinie, płatki owsiane, cukier waniliowy i cukier biały i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie wymieszać.

2. Ciasto francuskie rozwałkować. Wyciąć z niego średniej wielkości kwadraty. Na środku każdego nałożyć 1 łyżkę nadzienia. Zwinąć rogi do środka i zlepić bokami. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika ( na papier do pieczenia) rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 20-25 minut.

3. Wyjąć z piekarnika. Na środku każdej paczuszki ułożyć kawałek brzoskwini i posypać z góry cukrem.


7 komentarzy:

  1. mniam, pysznosci :) od razu bym się skusiła na kilka takich kwadracików :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie takie francuskie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie :)
    Chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super, a najbardziej zaciekawił mnie dodatek tych płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń