Ten przepis zaliczam do najlepszych, jeśli chodzi o mięso z kurczaka. Pyszne mięsko faszerowane papryką i mozzarellą w aksamitnym pomidorowym sosie jest rewelacyjne w smaku. Ważne jednak, żeby smażyć je na maśle, a nie na oleju. Zamiast pokrojonej mozzarelli, jako dodatku można użyć zielonych oliwek, które także bardzo pasują do tego dania. Polecam:)
SKŁADNIKI (na 2 roladki):
- 1 duży filet z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- 100 g startego sera mozzarella ( może być inny żółty)
- 3 pomidory
- 1 kulka białego sera mozzarella lub kilka zielonych oliwek
- 1/3 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka mąki
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pieprz ziołowy
- sól
- masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Filet z kurczaka przeciąć wzdłuż tak, żeby powstały 2 filety. Przyprawić solą i zmielonym ziołowym pieprzem. Paprykę pokroić w kostkę i dusić w garnku do miękkości. Na mięso nałożyć łyżkę papryki i łyżkę startego sera. Zawinąć w roladki. Smażyć na bardzo małym ogniu na maśle do zarumienienia.
2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, podlać bulionem i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sos podbić mąką i jeszcze raz zagotować. Do sosu włożyć roladki, dusić pod przykryciem 5 minut. Mięso nałożyć na talerz, polać sosem i ozdobić pokrojoną na kawałki kulką mozzarelli lub oliwkami. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
ostatnio bardzo lubię wszelkiej maści roladki :) Twoje wyglądają niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńA ja dziś robiłam roladki z kurkami :) Te śródziemnomorskie też zachęcająco wyglądają... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, bardzo lubię roladki z nadzieniem z papryki. Jednak daję paprykę surową nie gotuję jej wcześniej.
OdpowiedzUsuńno, no bardzo smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń