poniedziałek, 3 października 2011

Koreczki z tortilli z dwoma nadzieniami

     Dziś szybki przepis na bardzo fajną przystawkę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkania w większym gronie :) Koreczki z tortilli przygotowałam z dwoma nadzieniami. Pierwsze z sałatą i szynką, drugie z białym serem, jajkiem i ogórkiem. Każde smaczne :) Ciężko stwierdzić, które lepsze ponieważ zdania były podzielone. Koreczki świetnie smakują także z wędzonym łososiem, ale o tym innym razem :)


SKŁADNIKI ( na 2 duże talerze koreczków):

Nadzienie 1:
  • 1 tortilla
  • 1 mały serek topiony ( u mnie pieczarkowy)
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 5 plastrów szynki konserwowej
 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tortille posmarować dokładnie serkiem topionym. Ułożyć na niej liście kapusty oraz szynkę. Dokładnie, ciasno zwinąć w roladkę. Włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na ok. 2 cm kawałki. Do każdego wbić wykałaczkę. Przechowywać do podania w lodówce.

Nadzienie 2:
  • 1 tortilla
  • 200 g białego sera tłustego
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę razem z ogórkami. Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać do niego jajka i ogórki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na tortillę, zwinąć w roladkę i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na 2 cm kawałki. Do każdego wbić wykałaczkę, przechowywać do podania w lodówce.


6 komentarzy:

  1. bardzo fajna i smaczna przekaska:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ostatnio podobne na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję przepis, jak tylko nadarzy się okazja:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna przekąska, podoba mi się pierwsza wersja z szynką i kapusta pekińską

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Ja robię z serem mascarpone + pieprz i odrobina soli, sałatą lodową, łososiem, ogórkiem zielonym i papryką czerwoną. Polecam są mniammm

    OdpowiedzUsuń