Dziś szybki przepis na bardzo fajną przystawkę, która świetnie sprawdzi się podczas spotkania w większym gronie :) Koreczki z tortilli przygotowałam z dwoma nadzieniami. Pierwsze z sałatą i szynką, drugie z białym serem, jajkiem i ogórkiem. Każde smaczne :) Ciężko stwierdzić, które lepsze ponieważ zdania były podzielone. Koreczki świetnie smakują także z wędzonym łososiem, ale o tym innym razem :)
SKŁADNIKI ( na 2 duże talerze koreczków):
Nadzienie 1:
- 1 tortilla
- 1 mały serek topiony ( u mnie pieczarkowy)
- 4-5 liści kapusty pekińskiej
- 5 plastrów szynki konserwowej
Tortille posmarować dokładnie serkiem topionym. Ułożyć na niej liście kapusty oraz szynkę. Dokładnie, ciasno zwinąć w roladkę. Włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na ok. 2 cm kawałki. Do każdego wbić wykałaczkę. Przechowywać do podania w lodówce.
Nadzienie 2:
- 1 tortilla
- 200 g białego sera tłustego
- 2 duże ogórki konserwowe
- 2 jajka
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę razem z ogórkami. Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać do niego jajka i ogórki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na tortillę, zwinąć w roladkę i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na 2 cm kawałki. Do każdego wbić wykałaczkę, przechowywać do podania w lodówce.
bardzo fajna i smaczna przekaska:)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio podobne na imprezę :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, jak tylko nadarzy się okazja:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, podoba mi się pierwsza wersja z szynką i kapusta pekińską
OdpowiedzUsuńfajny przepis na przekąske
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Ja robię z serem mascarpone + pieprz i odrobina soli, sałatą lodową, łososiem, ogórkiem zielonym i papryką czerwoną. Polecam są mniammm
OdpowiedzUsuń