Moje najnowsze odkrycie, połączenie selera, fig i sera pleśniowego. Sałatka bardzo specyficzna i niebanalna. Dla mnie rewelacyjna, jednak sądzę, że osobom wolącym bardziej tradycyjne smaki może nie smakować. Nie sądziłam, że te składniki mogą stworzyć tak idealną całość. Niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów jest też dodatek tymianku, który równoważy słodki smak fig z kwaśnym selerem. Namawiam, każdego żeby wypróbował! :)
SKŁADNIKI:
- słoik selera konserwowego
- 100 g suszonych fig
- 120 g niebieskiego sera pleśniowego
- 1 kopiasta łyżeczka tymianku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- szczypta soli
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Seler dokładnie odsączyć z zalewy. Figi i ser pokroić na drobne kawałki. Wszystko wrzucić do miseczki. Majonez wymieszać ze śmietaną solą, pieprzem i tymiankiem. Wlać do miseczki i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez min. 20 minut.
Bardzo fajne połączenie, tylko nie wiem, czy tego tymianku nie za dużo. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńtymianek bardzo fajnie łączy te składniki :) zapewniam, że nie za dużo, ale jeśli nie przepadasz to można dać mniej :)
OdpowiedzUsuń