Kolejny danie będące dowodem na to, że kuchnia brytyjska nie jest nudna i bez smaku. Potrawa jest wyśmienita, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Wbrew pozorom jedna kokilka zaspokaja duży głód, ponieważ danie jest bardzo syte. Powstały sos idealnie pasuje do chrupiącego ciasta francuskiego. Polecam!
SKŁADNIKI ( na 4 kokilki):
Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia brytyjska.
- 1 płat ciasta francuskiego
- 500 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 1 por
- 200 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 cienkie plasterki bekonu ( można zastąpić boczkiem)
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować. Na patelnię wrzucić pokrojony por, bekon i pieczarki. Smażyć przez chwilę. Dodać mąkę i ciągle mieszając dolewać bulion. Dodać śmietanę, musztardę i mięso z kurczaka.
2. Tak przygotowanym farszem napełnić 4 kokilki. Każdy przykryć kwadratowym płatem ciasta francuskiego. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 20 minut.
Bardzo dobre i faktycznie syte danie:) Przygotuję je jako danie na ciepło na uroczystość rodzinną:) Mam tylko pytanie czy po nałożeniu ciasta na foremki należy ciasto na środku ponacinać nożem czy nie jest to konieczne? Wolałabym żeby nie opadło bo ostatnio ponacinałam a wolałabym tego uniknąć, efekt byłby lepszy takie ładne wyrośnięte ciasto. Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńCiasto wystarczy delikatnie nakłuć na środku widelcem, dzięki czemu nie opadnie i zachowa swój ładny kształt :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę udanej uroczystości:)
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, na pewno tak uczynię:) A pierwsze urodzinki synka z pewnością wyjdą pyszne:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń