środa, 22 września 2010

Krakowskie małdrzyki z konfiturą

   W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl przygotowałam bardzo popularne w Krakowie ( i nie tylko) krakowskie małdrzyki. Są to pyszne placki zrobione na bazie sera twarogowego. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i przyjemne. Smakiem przypominają małe serniczki. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem i podane w towarzystwie konfitury lub świeżych owoców. W mojej wersji podałam je z konfiturą truskawkową. Bardzo polecam:)


SKŁADNIKI:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 g masła
  • 30 g mąki
  • cukier wanilinowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • ulubiona konfitura lub świeże owoce ( u mnie konfitura truskawkowa)
  • masło/olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ser zmielić maszynką. Dodać całe jajko i żółtko, masło i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszać. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Posypać cukrem pudrem i podawać z ulubioną konfiturą lub świeżymi owocami.


Gotujemy po polsku!

7 komentarzy:

  1. O! Chciałam je zrobić w ramach tej akcji, ba nawet spróbowałam, ale przyznam się, że mi nie wyszły, teraz patrząc na Twój przepis widzę, że ten co miałam nie był dobry, spróbuję jeszcze raz według tego. Pozdrawiam i miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam twarogowe placuszki. Wspaniale wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zrobię je na śniadanie jutro:-)
    Wyglądają przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zjedliśmy śniadanko.....zrobiłam i są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nobleva: z tego przepisu muszą Ci wyjść bo naprawdę jest bardzo prosty:)
    Doroto: bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie placuszki są the best! marza mi sie na niedzielne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń