Ten przepis chodził mi po głowie od dawna, ale zawsze coś przeszkadzało, żeby go wypróbować, a to brak orzechów włoskich, albo brak sezonu na granaty. Jednak ostatnio pojawiło się to i to, więc musiałam w końcu go przyrządzić. I wyszło pysznie! Kurczak w panierce z orzechów jest obłędnie pyszny, a sos z granatów fantastycznie się z nim uzupełnia. Co prawda obieranie granatu i wyciskanie z niego soku zajęło mi troszkę czasu, ale na prawdę dla takiego efektu warto się pomęczyć:)
SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
Źródło: Kwestia Smaku
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
Na sos z granatów:
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu
- 4 łyżki całych ziarenek granatu
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka drobno posiekanej cebulki
- 2 łyżeczki miodu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
1. Przygotować sos. Do garnka wlać wino, dodać cebulę i dusić do momentu, aż wino w dużej ilości wyparuje. Następnie dodać bulion i sok z granatów. Gotować przez ok. 5 minut, aż sos zmniejszy swoją ilość. Dodać miód i gotować jeszcze chwilkę. Doprawić do smaku pieprzem i wymieszać z całymi ziarnami granatu.
2. Orzechy włoskie posiekać na drobno. Wymieszać z mąką. Filet przeciąć wzdłuż na dwa płaty. Każdy rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z orzechów i mąki. Smażyć do uzyskania złotego koloru na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo fajne połaczenie, jestem ciekawa smaku dania:)
OdpowiedzUsuń