niedziela, 6 listopada 2011

Makaron z czosnkiem i chilli ( primi piatti)

      Drugim daniem, które przygotowałam z okazji trwającej akcji Viva Italia jest makaron z czosnkiem i chilli. Na pierwszy rzut oka danie wygląda zwyczajnie, bez sosu, mięsa i innych dodatków. Jednak jeśli go spróbujecie to zapewniam, że zmienicie zdanie. Danie jest bardzo aromatyczne i ma niezwykle wyrazisty smak. Niewątpliwie jest to potrawa dla osób lubiących czosnek oraz mocne, ostre i zdecydowane smaki. Makaron jest obtoczony smażoną bułką tartą, co także nadaje mu bardzo fajnego smaku. Polecam każdemu do wypróbowania:)

SKŁADNIKI ( na 1 porcje):

  -  garść makaronu spaghetti
  -  2 ząbki czosnku
  -  1 czerwona papryczka chilli
  -  50 g masła
  -  4 łyżki bułki tartej
  -  garść natki pietruszki
  -  1 łyżeczka startej skórki cytryny
  -oliwa












     
     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.
    1. Makaron przygotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podgrzać oliwę z masłem, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chilli i bułkę tartą. Smażyć do momentu, aż bułka się zarumieni. 

    2. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnie z zasmażką i dokładnie wymieszać. Posypać garścią natki pietruszki, dodać startą skórkę z cytryny i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu.



    Przepis dodaje jako primi piatti do akcji Viva Italia

    1 komentarz:

    1. O, to już wiem ,że na pierwszy ogień (nomen omen) dojrzewające mi właśnie papryczki, pójdą właśnie prosto w taki makaron :)

      OdpowiedzUsuń