Drugim daniem, które przygotowałam z okazji trwającej akcji Viva Italia jest makaron z czosnkiem i chilli. Na pierwszy rzut oka danie wygląda zwyczajnie, bez sosu, mięsa i innych dodatków. Jednak jeśli go spróbujecie to zapewniam, że zmienicie zdanie. Danie jest bardzo aromatyczne i ma niezwykle wyrazisty smak. Niewątpliwie jest to potrawa dla osób lubiących czosnek oraz mocne, ostre i zdecydowane smaki. Makaron jest obtoczony smażoną bułką tartą, co także nadaje mu bardzo fajnego smaku. Polecam każdemu do wypróbowania:)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli
- 50 g masła
- 4 łyżki bułki tartej
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
-oliwa
1. Makaron przygotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podgrzać oliwę z masłem, dodać czosnek, posiekaną papryczkę chilli i bułkę tartą. Smażyć do momentu, aż bułka się zarumieni.
2. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnie z zasmażką i dokładnie wymieszać. Posypać garścią natki pietruszki, dodać startą skórkę z cytryny i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Przepis dodaje jako primi piatti do akcji Viva Italia
O, to już wiem ,że na pierwszy ogień (nomen omen) dojrzewające mi właśnie papryczki, pójdą właśnie prosto w taki makaron :)
OdpowiedzUsuń