czwartek, 10 listopada 2011

Cottage pie ( zapiekanka wiejska)

     Cottage pie to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii zapiekanka przyrządzania z puree ziemniaczanego oraz mielonego mięsa wołowego. U nas bardzo często mylona jest z Shepherd`s pie (zapiekanka pasterska), którą przyrządza się w ten sam sposób, lecz z dodatkiem jagnięciny. Pomimo nieskomplikowanych składników zapiekanka jest wyśmienita. Dużą rolę odgrywa w niej dobrze przyrządzone mięso oraz lekko zapieczone ziemniaczki. Podany poniżej przepis jest wersją podstawową tej potrawy, lecz cottage pie jest zapiekanką mięsno-warzywną, dlatego często bywa podawana z takimi dodatkami jak pieczarki czy groszek.


     SKŁADNIKI:

  -  7 średnich ziemniaków
  -  500 g mielonego mięsa wołowego
  -  2 średniej wielkości marchewki
  -  1 duża cebula
  -  1/3 szklanki czerwonego wina
  -  1/3 szklanki bulionu wołowego
  -  3 łyżki sosu Worcester
  -  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  -  ok. 100 ml mleka
  -  50 g masła
  -  100 g startego żółtego sera ( opcjonalnie)
  -  natka pietruszki
  -  tymianek
  -  sól, pieprz







SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1. Na rozgrzanym tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Po chwili dorzucamy startą marchewkę i tymianek. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy sos Worcester, wino, bulion i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. 

2. Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Dokładnie tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i garść startego żółtego sera.

3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę nakładamy puree ziemniaczane. Posypujemy je resztą żółtego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.




Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

3 komentarze:

  1. mniammm... bardzo smakowicie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie. Jadłam kiedyś danie w tym stylu, ale nie potrafię powiedzieć, jakie mięso było do niego dodane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki a Twoja prezentuje sie znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń