Cottage pie to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii zapiekanka przyrządzania z puree ziemniaczanego oraz mielonego mięsa wołowego. U nas bardzo często mylona jest z Shepherd`s pie (zapiekanka pasterska), którą przyrządza się w ten sam sposób, lecz z dodatkiem jagnięciny. Pomimo nieskomplikowanych składników zapiekanka jest wyśmienita. Dużą rolę odgrywa w niej dobrze przyrządzone mięso oraz lekko zapieczone ziemniaczki. Podany poniżej przepis jest wersją podstawową tej potrawy, lecz cottage pie jest zapiekanką mięsno-warzywną, dlatego często bywa podawana z takimi dodatkami jak pieczarki czy groszek.
- 7 średnich ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża cebula
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1/3 szklanki bulionu wołowego
- 3 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 100 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g startego żółtego sera ( opcjonalnie)
- natka pietruszki
- tymianek
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Na rozgrzanym tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. Po chwili dorzucamy startą marchewkę i tymianek. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy sos Worcester, wino, bulion i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut.
2. Ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Dokładnie tłuczemy. Dodajemy mleko, masło i garść startego żółtego sera.
3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na górę nakładamy puree ziemniaczane. Posypujemy je resztą żółtego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.
mniammm... bardzo smakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. Jadłam kiedyś danie w tym stylu, ale nie potrafię powiedzieć, jakie mięso było do niego dodane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki a Twoja prezentuje sie znakomicie:-)
OdpowiedzUsuń