Pudding Yorkshire jest charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej daniem, a raczej dodatkiem do dania głównego. Podawany jest zamiast ziemniaków najczęściej do pieczeni i innych mięs. Osobiście zakochałam się w nim, w jego delikatnym nie przytłaczającym smaku, cudownej konsystencji i zabawnym kształcie. Bardzo śmiesznie prezentuje się na talerzu :) Smakuje także bardzo dobrze w towarzystwie pieczonej kiełbasy lub w formie Tod in the hole, czyli kiełbasek zamoczonych w puddingu zapiekanych w dużym naczyniu żaroodpornym, ale o tym następnym razem :)
SKŁADNIKI ( na 7 puddingów):
- 3 jajka
- 115 g mąki pszennej
- 285 ml mleka
- szczypta soli
- 7 łyżek oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Źródło: Jamie Oliver "Każdy może gotować"
1. Jajka roztrzepać w misce i wymieszać dokładnie z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto ma być rzadkie. Odstawić je do lodówki na 30 minut.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Do każdej foremki z blachy do muffinek (lub do kokilek) wlać 1 łyżkę oleju i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjąć blachę i do każdej foremki wlać ciasto ( do górnej granicy foremki). Blachę włożyć z powrotem do piekarnika i piec 25 minut.
ale urocze ;]
OdpowiedzUsuńfajne te puddingi. nigdy takich jeszcze nie jadłam.
Wyglądają świetnie, zawsze chciałam spróbować pudingu yorkshire!
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych;)
martalovescooking.blogspot.com
zjadłabym jeden z tych siedmiu.
OdpowiedzUsuńTo musi smakować niesamowicie pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo jest cudowne, wg. mnie to taka alternatywa bułeczek stosowanych jako dodatek. Będę tu zaglądać na pewno często, bo jest Pysznie :) Pozdrawiam Monika.
OdpowiedzUsuńTeż myślałam, że będą one cudowne.. natomiast jak dla mnie i ogólnie kuchnia angielska do polskiej.. u nas się dużo przyprawia, tu wszystko bez smaku... a Pudding Yorkshire totalnie... konsystencja jak bułka.. ale żadnego smaku.
OdpowiedzUsuńbtw pośledze blog, może znajde cos ciekawego :)
Pozdrawiam
Agnieszko, pudding yorkshire jest typowym dodatkiem do dań głównych, więc nie może mieć intensywnego smaku, ponieważ nie spełniał by wtedy swojej roli:)
OdpowiedzUsuńJa jestem wielką miłośniczką kuchni angielskiej, ale wiem że ich przeciwników jest bardzo dużo
Yorkshire pudding bez wątpienia najlepsza rzecz w kuchni angielskiej. Widzę jednak, że twoje kształtem nie do końca wyszły tak jak powinny. Smakują też lepiej gdy użyje się tłuszczu zwierzęcego (np. z kaczki lub wołowiny). Tradycyjnie Anglicy piekli "Yorkshiry" do w tym samym piecu co mięso, a wtedy kapiące soki i tłuszcz z mięsa zraszały puddingi nadając im lepszego smaku.
OdpowiedzUsuńreceptura na perfekcyjne Yorkshire puddingi jest banalnie prosta polecam : http://don-yummy.blogspot.co.uk/2013/10/perfect-yorkshire-pudding-for-your.html