sobota, 26 listopada 2011

Pudding Yorkshire

      Pudding Yorkshire jest charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej daniem, a raczej dodatkiem do dania głównego. Podawany jest zamiast ziemniaków najczęściej do pieczeni i innych mięs. Osobiście zakochałam się w nim, w jego delikatnym nie przytłaczającym smaku, cudownej konsystencji i zabawnym kształcie. Bardzo śmiesznie prezentuje się na talerzu :) Smakuje także bardzo dobrze w towarzystwie pieczonej kiełbasy lub w formie Tod in the hole, czyli kiełbasek zamoczonych w puddingu zapiekanych w dużym naczyniu żaroodpornym, ale o tym następnym razem :)


     SKŁADNIKI ( na 7 puddingów):

  -  3 jajka
  -  115 g mąki pszennej
  -  285 ml mleka
  -  szczypta soli
  -  7 łyżek oleju

















SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Źródło: Jamie Oliver "Każdy może gotować"
1. Jajka roztrzepać w misce i wymieszać dokładnie z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto ma być rzadkie. Odstawić je do lodówki na 30 minut. 

2. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Do każdej foremki z blachy do muffinek (lub do kokilek) wlać 1 łyżkę oleju i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjąć blachę i do każdej foremki wlać ciasto ( do górnej granicy foremki). Blachę włożyć z powrotem do piekarnika i piec 25 minut.


8 komentarzy:

  1. ale urocze ;]
    fajne te puddingi. nigdy takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie, zawsze chciałam spróbować pudingu yorkshire!

    dodaję do obserwowanych;)

    martalovescooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym jeden z tych siedmiu.

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi smakować niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest cudowne, wg. mnie to taka alternatywa bułeczek stosowanych jako dodatek. Będę tu zaglądać na pewno często, bo jest Pysznie :) Pozdrawiam Monika.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też myślałam, że będą one cudowne.. natomiast jak dla mnie i ogólnie kuchnia angielska do polskiej.. u nas się dużo przyprawia, tu wszystko bez smaku... a Pudding Yorkshire totalnie... konsystencja jak bułka.. ale żadnego smaku.
    btw pośledze blog, może znajde cos ciekawego :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko, pudding yorkshire jest typowym dodatkiem do dań głównych, więc nie może mieć intensywnego smaku, ponieważ nie spełniał by wtedy swojej roli:)

    Ja jestem wielką miłośniczką kuchni angielskiej, ale wiem że ich przeciwników jest bardzo dużo

    OdpowiedzUsuń
  8. Yorkshire pudding bez wątpienia najlepsza rzecz w kuchni angielskiej. Widzę jednak, że twoje kształtem nie do końca wyszły tak jak powinny. Smakują też lepiej gdy użyje się tłuszczu zwierzęcego (np. z kaczki lub wołowiny). Tradycyjnie Anglicy piekli "Yorkshiry" do w tym samym piecu co mięso, a wtedy kapiące soki i tłuszcz z mięsa zraszały puddingi nadając im lepszego smaku.
    receptura na perfekcyjne Yorkshire puddingi jest banalnie prosta polecam : http://don-yummy.blogspot.co.uk/2013/10/perfect-yorkshire-pudding-for-your.html

    OdpowiedzUsuń