sobota, 31 grudnia 2011

Kurczak koronacyjny ( Chicken Coronation)

      To już ostatni przepis, który dodaje do akcji Kuchnia Brytyjska. Myślę jednak, że póki co nie rozstanę się z tą kuchnią, bo jest naprawdę rewelacyjna :) Kurczak koronacyjny to jedno z tradycyjnych dań brytyjskich. Jego nazwa jest odzwierciedleniem wydarzenia, na którym pojawił się po raz pierwszy. Była to koronacja Elżbiety II. Od tej pory na stałe wpisał się do tradycji kuchni brytyjskiej. Nam danie bardzo smakowało i chętnie powtórzymy je za nie długo:) Jeżeli nie mamy czasu przygotować go w oryginalny sposób, możemy użyć bulionu, który pozostał nam z obiadu i w nim ugotować dowolne części kurczaka. Wtedy znacznie skrócimy czas przygotowania. Danie też będzie pyszne. Ważne jednak, żeby mięso było gotowanie, a nie smażone. Kurczaka koronacyjnego można podać w formie głównego dania z dodatkiem ziemniaków, jako składnik kanapek czy nawet sałatek.

  SKŁADNIKI:

  -   dowolne elementy z kurczaka ( ok. 650 g)
  -  5 łyżek dżemu morelowego
  -  5 łyżek dobrego majonezu
  -  3 łyżki jogurtu naturalnego
  -  2 cebule
  -  1 łyżka curry
  -  3 łyżki czerwonego wina
  -  1 łyżka passaty pomidorowej ( lub koncentratu)
  -  1 łyżeczka soku z cytryny
  -  1 łyżeczka cukru
  -  2 liście laurowe
  -  3 ziarna ziela angielskiego










    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Źródło: BritishFood + moje zmiany


    1. Kurczaka umyć i osuszyć, włożyć do garna, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe i pokrojoną w kostkę cebule. Gotować pod przykryciem przez ok. 2 godzin aż będzie miękkie. Zdjąć skórkę, oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.

    2. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie i lekko podsmażyć, wymieszać z curry, winem i przecierem. Chwilkę gotować. Dodać dżem, majonez i jogurt i cukier. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z kawałkami duszonego kurczaka. 




    Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

    9 komentarzy:

    1. Przepraszam, ale czy można zastąpić wino sokiem z winogron? Tzn. gdyby chodziło o smak, bo jak nie, to może woda albo bulion? Mam w rodzinie osobę dorosłą, która nawet po minimalnej ilości procentów ląduje u lekarza. Niestety w potrawach jest to samo i nic na to nie można poradzić nawet jak teoretycznie po obróbce termicznej alkohol powinien nie szkodzić/zniknąć. Staramy się to obchodzić właśnie sokiem jeśli nie można inaczej ale to raczej wersja dla desperatów i smak się radykalnie zmienia. A przepis wygląda zachęcająco i bardzo chciałabym sprawdzić co z niego wyjdzie nawet w wersji udziwnionej.
      M.

      OdpowiedzUsuń
    2. Już tyle razy zabierałam się do tego kurczaka ale w końcu muszę się za niego wzziąść bo pysznie wygląda:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Raz próbowałam ten przepis z pominięciem wina i był też bardzo smaczny. Nie wiem jakby smakował z sokiem z winogron, ale na pewno będzie dobrze smakował bez wina :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Podoba mi się przepis, chętnie wypróbuję, wygląda bardzo apetycznie

      OdpowiedzUsuń
    5. to jakaś pomyłka

      OdpowiedzUsuń
    6. zapowiada się apetycznie :)

      http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    7. Pycha! Nie miałam dżemu morelowego, zastąpiłam śliwkowym i wyszło super :)

      OdpowiedzUsuń