poniedziałek, 9 stycznia 2012

Kurczak po seczuańsku

      Jest to ostatnio jedna z naszych ulubionych potraw z kurczakiem. Idealna pod każdym względem. Soczysty kurczak, pyszna papryka, no i ten sos, który łączy całość we wspaniałe danie. Mogłabym wymieniać jeszcze długo jego zalety, ale sądzę, że najlepiej będzie jeśli wypróbujecie je sami :)


    SKŁADNIKI (na 2 duże porcje):

   -  podwójna pierś z kurczaka
   -  pół papryki czerwonej
   -  pół papryki żółtej
   -  pół papryki pomarańczowej
   -  2 łyżki słodkiego sosu chilli
   -  5 łyżek jasnego sosu sojowego
   -  3 łyżki mąki kukurydzianej
   -  1 duża cebula
   -  1/2 szklanki bulionu z kurczaka
   -  sól, pieprz










    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
     
    1.Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy go do miski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i łyżkę mąki kukurydzianej. Całość mieszamy i odkładamy na bok na ok. pół godziny. W osobnej misce mieszamy dwie łyżki mąki kukurydzianej, trzy łyżki sosu sojowego i jedną łyżkę zimnej wody.
     
    2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę. Kurczaka wyciągamy z lodówki i wrzucamy na patelnię z olejem. Smażymy. Ściągamy kurczaka, a na patelnię wrzucamy cebulę, chwilkę smażymy. Wrzucamy ponownie cebulę, paprykę, słodki sos chilli oraz bulion z kurczaka. Całość mieszamy i smażymy do miękkości papryki. Pod koniec dodajemy wcześniej przygotowany sos z mąki kukurydzianej i sosu sojowego. Gotujemy jeszcze 2 minuty. 

    3. Danie podajemy z makaronem typu noodle lub ryżem



    9 komentarzy:

    1. Mi nie musiałabyś wymieniać jego zalet, wystarczy spojrzeć kątem oka i już język zbliża się w kierunku monitora ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda świetnie! Idzie do zakładek :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Podoba mi się podanie z makaronem błyskawicznym:)

      OdpowiedzUsuń
    4. no i teraz mam smaka na takiego kurczaka:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Jak dla mnie to danie jest rewelacyjne, mogłabym jeść tak codziennie. :)

      OdpowiedzUsuń
    6. wspaniałości!!! nabrałam niebywałej chęci. Pewnie dziś zaserwuję to cacko!

      OdpowiedzUsuń
    7. ślinka leci na sam widok... dobrze, że przez monitor nie czuję zapachu i smaku tej potrawy ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. aromatycznie mnie zainspirowałaś

      OdpowiedzUsuń
    9. wyśmienicie wygląda :))) mniam

      http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń