Od jakiegoś czasu przyglądałam się temu sernikowi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. W tym roku na święta postanowiłam przygotować jego troszkę zmienioną wersję. I od razu muszę przyznać, że ma nieziemski zapach, który roznosi się po całej kuchni! Sernik przygotowałam na spodzie z ciasteczek, a masę przełożyłam czekoladowymi pierniczkami z nadzieniem oraz żurawiną. Ma on dosyć zwartą konsystencję dzięki czemu idealnie się kroi i pięknie wygląda pokrojony na talerzykach. Jeśli jednak wolimy sernik bardziej "mokry" wystarczy dodać do sera troszkę roztopionego masła. Myślę, że to tylko kwestia czasu, aż przygotuję go po raz drugi :)
SKŁADNIKI ( na formę 27 cm):
Na spód:
- 300 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mleka
Na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego na serniki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- kilka kropel aromatu rumowego
- garść suszonej żurawiny
- 200 g czekoladowych pierniczków z nadzieniem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Herbatniki pokruszyć za pomocą blendera. Wymieszać z masłem, kakao, cynamonem i mlekiem. Wyrobić ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić przygotowanym ciastem. Wstawić do lodówki.
2. Żurawinę zalać gorącą wodą. Ser, cukier waniliowy, cukier biały, budyń i aromaty wrzucić do miski. Wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku i mieszać ponownie do połączenia się składników. Żurawinę połączyć z masą serową za pomocą łyżki. Wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć na nie połowę masy serowej, następnie przełożyć pierniczkami i pozostałą częścią masy.
3. Sernik wstawić do piekarniku nagrzanego do 160 stopni i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Ostudzić w piekarniku, pod koniec delikatnie uchylić drzwiczki i poczekać do całkowitego wystygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
3. Sernik wstawić do piekarniku nagrzanego do 160 stopni i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Ostudzić w piekarniku, pod koniec delikatnie uchylić drzwiczki i poczekać do całkowitego wystygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
Przepis na sernik z pierniczkami mam jeszcze z czasów kiedy nie prowadziłam bloga ale oczywiście nigdy go nie wypróbowałam. Ale za każdym razem kiedy widzę takie zdjęcia bardzo tego żałuję:)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie można tak od razu skosztować!!! ale mi smaka narobiłaś!!!
OdpowiedzUsuńZ tą żurawiną wygląda obłędnie... Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuństrasznie fajny pomysł z tymi piernikami.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sernik, podoba mi się pomysł z piernikami
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie.... :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com