sobota, 14 stycznia 2012

Penne z kurczakiem, daktylami i sezamem

    Zostało mi jedno opakowanie daktyli i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie. Spróbowałam wyczarować więc danie, do którego mogłabym ich użyć. Wymyśliłam na szybko kurczaka w daktylami i sezamem i podałam z makaronem penne. Danie wyszło naprawdę pyszne. Polecam do wypróbowania :)


SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  -  makaron penne
  -  450 g fileta z kurczaka
  -  5 daktyli
  -  2 cm imbiru
   -  1 duża cebula
  -  1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  -  120 ml śmietanki 30%
   -  4 łyżki jogurtu naturalnego
  -  100 ml białego wina
  -  1 łyżka soku z cytryny
  -  2-3 łyżki sezamu
  -  starty parmezan ( lub inny ser)
  -  natka pietruszki
  -  sól, pieprz
  -  olej do smażenia








    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie miękka dodać pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem i przysmażyć. Dodać starty imbir, sok z cytryny i wino. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając.
    Dodać śmietanę i jogurt. Dusić jeszcze 2 minuty. Wymieszać z sezamem.

    2. Na talerze wyłożyć makaron, polać przygotowanym sosem, posypać startym serem, pokrojonymi drobno daktylami i natka pietruszki.

    3 komentarze:

    1. Szanowny kurczak ma to do siebie, że pasuje do każdego smaku i potrawy, dlatego także uwielbiam to mięsko. Świetny pomysł z tymi daktylami, zapiszę sobie i chętnie wypróbuję.

      OdpowiedzUsuń
    2. Podoba mi się kurczak z daktylami, chętnie przepis wypróbuję, gdyż mam jeszcze trochę daktyli przywiezionych z Izraela, myślę że świetnie się nadadzą.

      OdpowiedzUsuń
    3. Wygląda bardzo smakowicie:)

      OdpowiedzUsuń