Zostało mi jedno opakowanie daktyli i nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie. Spróbowałam wyczarować więc danie, do którego mogłabym ich użyć. Wymyśliłam na szybko kurczaka w daktylami i sezamem i podałam z makaronem penne. Danie wyszło naprawdę pyszne. Polecam do wypróbowania :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- makaron penne
- 450 g fileta z kurczaka
- 5 daktyli
- 2 cm imbiru
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 120 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki sezamu
- starty parmezan ( lub inny ser)
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie miękka dodać pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Przyprawić solą i pieprzem i przysmażyć. Dodać starty imbir, sok z cytryny i wino. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając.
Dodać śmietanę i jogurt. Dusić jeszcze 2 minuty. Wymieszać z sezamem.
2. Na talerze wyłożyć makaron, polać przygotowanym sosem, posypać startym serem, pokrojonymi drobno daktylami i natka pietruszki.
Szanowny kurczak ma to do siebie, że pasuje do każdego smaku i potrawy, dlatego także uwielbiam to mięsko. Świetny pomysł z tymi daktylami, zapiszę sobie i chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się kurczak z daktylami, chętnie przepis wypróbuję, gdyż mam jeszcze trochę daktyli przywiezionych z Izraela, myślę że świetnie się nadadzą.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń