środa, 18 stycznia 2012

Risi e bisi (ryż z groszkiem)

      Jakiś czas temu przygotowałam pyszne weneckie danie risi e bisi. To oczywiście nic innego jak ryż z groszkiem. Myślę, że będzie smakował każdemu groszkożercy. W oryginalnym przepisie do tego dania używa się świeżego groszku i tak naprawdę od jego jakości zależy smak potrawy. Jednak o tej porze roku nie mam do niego dostępu, więc zastąpiłam go z groszkiem z puszki. Potrawa ta nie jest ani zupą ani daniem. To coś pomiędzy. Sądzę, że jest warta wypróbowania:)


  SKŁADNIKI (na 2 duże porcje):


  -  ok. 1.5 szklanki ryżu
  -  puszka groszku konserwowego (lub świeży)
  -  1 cebula
  -  35 dag boczku
  -  bulion warzywny (ok. 5 szklanek)
  -  1 łyżka masła
  -  5 łyżek sera żółtego
  -  garść natki pietruszki
  -  sól, pieprz
  -  oliwa










    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Źródło: Italian Food


    Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przysmażyć na patelni z oliwą. Dodać suchy ryż i podlewać go systematycznie gorącym bulionem, tak żeby ryż się ugotować, ale nie był przelany. Gdy będzie miękki dodać masło i groszek. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przed podaniem dołożyć do całości pokrojony żółty ser oraz natkę pietruszki.


    1 komentarz: