Jakiś czas temu przygotowałam pyszne weneckie danie risi e bisi. To oczywiście nic innego jak ryż z groszkiem. Myślę, że będzie smakował każdemu groszkożercy. W oryginalnym przepisie do tego dania używa się świeżego groszku i tak naprawdę od jego jakości zależy smak potrawy. Jednak o tej porze roku nie mam do niego dostępu, więc zastąpiłam go z groszkiem z puszki. Potrawa ta nie jest ani zupą ani daniem. To coś pomiędzy. Sądzę, że jest warta wypróbowania:)
SKŁADNIKI (na 2 duże porcje):- ok. 1.5 szklanki ryżu
- puszka groszku konserwowego (lub świeży)
- 1 cebula
- 35 dag boczku
- bulion warzywny (ok. 5 szklanek)
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek sera żółtego
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Źródło: Italian Food
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przysmażyć na patelni z oliwą. Dodać suchy ryż i podlewać go systematycznie gorącym bulionem, tak żeby ryż się ugotować, ale nie był przelany. Gdy będzie miękki dodać masło i groszek. Całość zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dołożyć do całości pokrojony żółty ser oraz natkę pietruszki.
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com