wtorek, 24 stycznia 2012

Wieprzowina po tajsku z papryką i sezamem

      Ostatnio zachwycam się przepisami kuchni tajskiej i chińskiej. Każdy jest niesamowity i lepszy od poprzedniego. Dzięki niej poznałam wiele nowych produktów, o których wcześniej nie miałam żadnego pojęcia. Przez długi czas myślałam, że są to produkty ciężko dostępne, lecz wystarczy dokładnie rozejrzeć się po supermarketach, a większość z nich na pewno tam znajdziecie:) Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na wieprzowinę po tajski z papryką i sezamem. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Bardzo mi posmakowało i chętnie wypróbuję je ponownie. 

    
      SKŁADNIKI ( na 3 porcje):

  -  opakowanie chińskiego makaronu jajecznego ( można zastąpić gniazdami jajecznymi)
  -  ok. 400 g polędwiczek wieprzowych
  -  pół czerwonej papryki
  -  pół białej papryki (lub żółtej)
  -  1 cebula
  -  garść sezamu
  -  4 łyżki sosu sojowego jasnego
  -  1 łyżka sosu słodkiego chilli
  -  1 łyżeczka octu ryżowego
  -  mąka kukurydziana do obtoczenia
  -  sól, pieprz
  -  olej do smażenia








    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

    1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
    2. Mięso pokroić w paski. Wrzucić do miseczki, wymieszać z octem ryżowym, 1 łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem. Odstawić na bok. Paprykę białą i czerwoną pokroić w paski, a cebulę w kostkę. 
    3. Mięso obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju wraz z cebulą. Gdy będzie gotowe dodać paprykę, 3 łyżki sosu sojowego, sos słodki chilli i 1/3 szklanki wody. Dusić przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sezam i ponownie wymieszać. Podawać z makaronem. 


    1 komentarz:

    1. Zrobiłam dzisiaj na kolację, rewelacja polecam. Następnym razem dodam więcej warzyw. Dzięki za przepis

      OdpowiedzUsuń