Ostatnio zachwycam się przepisami kuchni tajskiej i chińskiej. Każdy jest niesamowity i lepszy od poprzedniego. Dzięki niej poznałam wiele nowych produktów, o których wcześniej nie miałam żadnego pojęcia. Przez długi czas myślałam, że są to produkty ciężko dostępne, lecz wystarczy dokładnie rozejrzeć się po supermarketach, a większość z nich na pewno tam znajdziecie:) Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na wieprzowinę po tajski z papryką i sezamem. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Bardzo mi posmakowało i chętnie wypróbuję je ponownie.
SKŁADNIKI ( na 3 porcje):
- opakowanie chińskiego makaronu jajecznego ( można zastąpić gniazdami jajecznymi)
- ok. 400 g polędwiczek wieprzowych
- pół czerwonej papryki
- pół białej papryki (lub żółtej)
- 1 cebula
- garść sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu słodkiego chilli
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- mąka kukurydziana do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokroić w paski. Wrzucić do miseczki, wymieszać z octem ryżowym, 1 łyżką sosu sojowego, solą i pieprzem. Odstawić na bok. Paprykę białą i czerwoną pokroić w paski, a cebulę w kostkę.
3. Mięso obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju wraz z cebulą. Gdy będzie gotowe dodać paprykę, 3 łyżki sosu sojowego, sos słodki chilli i 1/3 szklanki wody. Dusić przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sezam i ponownie wymieszać. Podawać z makaronem.
Zrobiłam dzisiaj na kolację, rewelacja polecam. Następnym razem dodam więcej warzyw. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń