Kotleciki ryżowe to bardzo fajny pomysł na bezmięsny obiad. Podany z ulubionym sosem i surówką tworzy bardzo smaczne i syte danie. Kotleciki sprawdzają się także wtedy, gdy nie mamy czasu na gotowanie, ponieważ ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Pamiętajcie jednak, żeby nie żałować do nich przypraw i ziół, które wchłaniają się podczas smażenia. Kotleciki podałam z sosem przygotowanym na bazie bulionu, sosu sojowego i sosu słodkiego chilli. Jednak możemy je podać z innym. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
SKŁADNIKI (ok. 15 kotlecików):
Na kotleciki:
- 2 woreczki ryżu
- bulion warzywny
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- oregano
- sól, pieprz
- maggi
- olej do smażenia
Na sos:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu słodkiego chilli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Ryż gotuje w bulionie. Gdy będzie miękki wrzucamy go do miski i czekamy aż ostygnie. Cebulę zeszklić. Do ryżu dodać cebulę, jajka, bułkę tartą, oregano. Przyprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Formować średniej wielkości kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
2. Składniki na sos połączyć ze sobą i gotować ok. 5 minut. Podawać z kotlecikami.
To przecież świetny pomysł na resztki ryżu po obiedzie! Na pewno spróbuję, nie cierpię marnować jedzenia :)
OdpowiedzUsuńRyżowe kotleciki, nie wierzę że o nich zapomniałam ;) Dawno przeze mnie nieprzygotowywane, pora do nich wrócić!
OdpowiedzUsuńbyłam pewna, że będzie w nich jeszcze mięso, a tu proszę ;)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam, dzięki za przypomnienie, chętnie do nich wrócę, :)
OdpowiedzUsuń