piątek, 3 lutego 2012

Konkurs Walentynkowy Dilmah!

      Kochani, zgodnie z obietnicą zapraszam Was do udziału w herbacianym konkursie organizowanym z okazji zbliżających się Walentynek! Do wygrania są dwie wspaniałe nagrody, które na pewno umilą Wam zimowe wieczory:

1. Porcelanowa filiżanka i spodek z logo Dilmah


2. Herbata Dilmah A gift of the finest tea on earth

Różnorodna kombinacja, doskonała na co dzień jak również na poczęstunek dla gości. W pudełku znajduje się klasyczna kompozycja śniadaniowa English Breakfast (pełna w smaku, mocna, aromatyczna, pobudzająca); wyrazista herbata Earl Grey z olejkiem bergamoty; delikatna i orzeźwiająca zielona herbata Pure Green oraz cejlońska czarna herbata Dilmah Lemon o aromacie cytryny. 



 A co należy zrobić, żeby wygrać te wspaniałe nagrody? To proste! 

Wyślij do mnie przepis na walentynkowy afrodyzjak z dodatkiem herbaty ( napój, danie wytrawne lub na słodko). Z pośród nadesłanych przepisów wybiorę trzy, które sama przygotuję, a następnie po ich degustacji ogłoszę zwycięzcę :)

Pomysły na przepisy możecie umieszczać poniżej w komentarzach (podając kontakt mailowy), na mikserze lub przesyłając je na maila: aromatyczneinspiracje@gmail.com do 14 lutego.

Powodzenia!

28 komentarzy:

  1. Mam pytanie: czy to musi byc przepis z herbata Dilmah, czy moze byc innej firmy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zaproponować sam gatunek herbaty, np. czarna, zielona bez podawania konkretnej marki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ok, dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koktajl herbacieny:
    - 1 litr mleka
    - 4 saszetki bialej herbaty
    - 1/2 litra lodow waniliowych
    - puszka mleka kokosowego
    - skorka z limonki
    - miod

    Zaparzyc herbate w 250 ml wody, wystudzic. Zmiksowac mleko z naparem herbacianym, lodami i mlekiem kokosowym, doslodzic miodem.
    Podawac w wysokich szklankach ozdobionych skorka z limonki.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę o podpisywanie się lub podawanie adresu mailowego, żebym mogła poinformować o ewentualnej wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz podaje maila: mariolka2004@gmail.com
    Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też teraz walentynkowo - zapraszam do udziału! http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html :) A ja muszę pomyśleć o walentynkowych afrodyzjakach, bo ta herbatka wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A może by tak rozgrzewająca herbata na Walentynki:

    1 torebka herbaty Earl Grey Dilmah
    500ml wody
    1 papryczka chilli
    1 ziarno kardamonu
    1 laska cynamonu
    cukier do smaku

    W rondelku mieszamy wodę, chilli, kardamon i cynamon, zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Wrzucamy torebkę herbaty, zestawiamy z ognia i odczekujemy około 3 minuty. Wyjmujemy torebkę herbaty, dosładzamy do smaku i podajemy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Imbir!!! Jego działanie poznał dobrze Ludwik XV, kochanek madame du Barry, która podawała amantom niezwykle skuteczną miksturę z białek i imbiru. Jako przyprawę używa się wysuszone płatki kwiatowe lub zmielone kłącze tej tropikalnej rośliny.
    W medycynie azjatyckiej uchodzi za „gorący”, wzniecający ogień w ciele.
    Pomarańcze są źródłem witaminy C, kwasu foliowego i potasu, a także niezwykle pobudzającego aromatu więc polecam:

    Herbatę z imbirem:

    4łyzeczki herbaty (mogą być różne gatunki)
    3cm korzenia imbiru
    2 łyżki cukru brązowego
    1 cytryna
    2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
    1 gałka muszkatołowa
    cukier do smaku

    Brązowy cukier wsypujemy na patelnię dodajemy skórkę otarta z cytryny gdy cukier się rozpuści dodajemy 2 szklanki wody. Następnie dodajemy imbir obrany ze skórki, starta na tarce gałkę oraz 3 łyżki skórki pomarańczowej, dodajemy tez cytrynę bez skórki pokrojona w plastry i ja dodaję 2 łyżeczki cukru. Gotujemy 5 min. pod przykryciem, następnie przecedzamy herbatka gotowa :-)

    asiulek2507@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaparzam herbatę, tzn. zalewam ją wodą w ilości pół litra.
      Dodaję 100ml rumu, 100ml mleczka do kawy, odrobinę kardamonu, trochę więcej imbiru,2 łyżeczki cukru. Wszystko mieszam i rozlewam do filiżanek. Tuż przed podaniem nakładam na wierzch śmietanę ubitą z cukrem waniliowym i posypuję ją jeszcze startą czekoladą.
      Mój "chłopaczek" łapie się na ten afrodyzjaczek, ja zresztą też.
      Henryka

      Usuń
  10. Cytrusowe pastry:

    - miąższ z 1 laski wanilii
    - 0,5 l mleka
    - 0,5 szkl. naparu z 1 torebki czarnej herbaty z dodatkiem skórki pomarańczowej
    - szczypta soli
    - 200 g cukru
    - 75 g kaszy manny
    - 3 jajka
    - 100 g masła
    - 4 okrągłe placki ciasta filo (śr. ok. 65 cm)
    - 1 laska cynamonu
    - skórka i sok z 1 cytryny
    - cukier puder do posypania
    - folia spożywcza

    Mleko zagotować ze 100 g cukru, szczyptą soli i wanilią. Wsypać kaszę i wlać herbatę. Mieszając, gotować 2-3 minuty. Lekko przestudzić, po czym dodać rozkłócone jajka. Przykryć folią i ostudzić.
    Masło rozpuścić i natłuścić nim tortownicę (śr. 26 cm). Placki ciasta rozłożyć osobno, skropić masłem i podzielić na ćwiartki. Połowę z nich umieścić w formie. Na wierzchu rozłożyć masę z kaszy. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 175 stopni C (termoobieg: 150 stopni C) ok. 45 minut.
    Sok i skórkę z cytryny zalać 125 ml wody, dodać resztę cukru i cynamon. Gotować 10 minut, odcedzić. Ciasto polać syropem i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

    mrowka0980@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto daktylowe z herbatą Earl Grey Dilmah
    Przepis jest z książki Donny Hay
    - 140 g wypestkowanych daktyli, posiekanych
    - 1 łyżeczka sody
    - 180 ml świeżo zaparzonej, mocnej herbaty Earl Grey Dilmah
    - 2 jabłka, obrane i starte na tarce
    - 185 g mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 135 g brązowego cukru trzcinowego
    - 150 g masła, stopionego i ostudzonego
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
    - 4 jajka
    Piekarnik nagrzać do 160 st C. Daktyle, sodę i herbatę umieścić w misce i zostawić na 10 minut. Następnie zmiksować na gładkie puree. Odstawić. Do drugiej miski włożyć jabłka, mąkę i cukier. Wymieszać. Dodać masło, wanilię, jajka i dokładnie wymieszać łyżką (nie miksować!) .Dużą keksówkę ( o pojemności 2,5 litra) posmarować masłem, oprószyć mąką lub tartą bułką. Wlać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec 45-55 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika, należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone - jeśli patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu jest suchy to znak, że ciasto jest gotowe). Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić ciasto w formie. Najlepsze jest na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis na beduińską herbatę Ayeda spod Jebel Khazali
    - 2 łyżeczki dobrej czarnej herbaty
    - łyżeczka suszonej szałwii
    - pół łyżeczki pokruszonej kory cynamonowej
    - 1 litr wody
    - 8-10 łyżeczek cukru
    - ćwiartka suszonej cytryny

    OdpowiedzUsuń
  13. 4 szklanki wody
    2 strączki stłuczonego kardamonu
    pół szklanki wody różanej
    2 łyżki stołowe cukru
    pół łyżeczki szafranu
    sposób przygotowania:
    Do garnka dodajemy wszystkie składniki. Stawiamy na ogień i mieszamy aż rozpuści się cukier. Jak woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz (na najmniejszy), przykrywamy przykrywką i gotujemy około 15 minut. W przepisie jest, że przed podaniem należy wyjąć te strąki kardamonu, no ale ja nie miałam. Podawać w tych małych uroczych szklaneczkach do herbaty :). Można dodać więcej cukru, co moim zdaniem nie jest konieczne.
    am.wegrzyn@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser z zieloną herbatą i musem kiwi, który uwiedzie każdego ;)
    Składniki

    4 torebki zielonej herbaty na 200ml wrzątku
    4 łyżeczki żelatyny
    2 żółtka
    6 łyżeczek cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki posiekanych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek...)
    250ml śmietany 30%
    4 sztuki kiwi (ew cukier gdyby kiwi było za kwaśne)

    Pyszny deserek na każdą okazję! Polecam!
    Etapy przygotowania

    Żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku.Herbatę zaparzyć w 200ml wody. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Do masy dodajemy zaparzoną herbatę i rozpuszczoną żelatynę, mieszamy, wkładamy do lodówki aby masa stężała. W tym czasie ubijamy śmietanę, razem z posiekanymi bakaliami dodajemy do tężejącej masy mieszamy, układamy do 4 pucharków, wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Kiwi miksujemy na mus, dodajemy ew cukru. Przed podaniem układamy mus do pucharków, dekorujemy rodzynkami. Smacznego!
    Weronika Szczęsna weronka669@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Herbata z lodami:
    250 ml czarnej, słodkiej herbaty, np. Earl Grey zmiksować z 120 ml lodów (najlepiej smakują waniliowe lub zabajone) - można użyć shakera. Ostrożnie przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną, podawać ze słomką. Napój dobrze smakuje z dodatkiem 50 ml whisky, którą miksujemy z resztą składników.

    enigma-aw@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Walentynkowa herbata z afrodyzjakami

    - herbata Darjeeling SFTGFOP
    - 2 kwiatki suszonego jaśminu
    - pół łyżeczki suszonych truskawek
    - płaska łyżeczka startej gorzkiej czekolady
    Napełniamy zaparzarkę mieszkanką herbaty, jaśminu, truskawek i czekolady. Następnie wkładamy ją do imbryczka i zalewamy wodą o temp. 80 stopni Celcjusza. Po 4 minutach, kiedy herbaciany napój nabierze wyrazu wyjmujemy zaparzarkę i rozlewamy ja do dwóch filiżanek, dla niej i dla niego. Do słodzenia polecam brązowy cukier.

    meitsa@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Polecam zupę z zielonej herbaty :)
    Zdrowa, oczyszczająca, sycąca i przepyszna :)

    Na początek prażymy łyżkę ziarenek sezamowych. Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż (ilość w zależności od wielkości porcji jaką chcemy podać). Posypujemy rzeżuchą i sezamem. Można posypać ryż algami nori pokrojonymi w paseczki. Zalewamy ryż herbatą i podajemy. Dobry efekt stanowią dodatkowo kawałeczki łososia wkrojone do zupy. Jako dodatek można tez podać pastę wasabi wymieszana z sezamem.

    kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Uśmiech Walentynkowy

    - 2 szklanki świeżej herbaty,
    - małą łyżeczkę kardamonu,
    - połówkę cukru waniliowego,
    - kostki lodu,
    - cukier
    - cytrynę(w plasterkach)

    Cukier waniliowy i kardamon rozpuścić w herbacie, dodać cukru wedle uznania i ostudzić. Uśmiech Maharani jest herbacianym "drinkiem", ponieważ zwykle jest serwowany w wysokich szklankach, wypełnionych do połowy lodem i pływającym plasterkiem cytryny na powierzchni.

    martalobos@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. lody tak aby zapomniec ze za oknem ziiimno, przygotowanie do upału :)))

    Lody waniliowo-herbaciane

    Składniki:
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru pudru do białek
    2 płaskie łyżki aromatycznej, suchej herbaty
    2 szklanki pełnego mleka
    1 szklanka śmietany kremowej
    mała laska wanilii
    4 jajka
    utarta czekolada

    Sposób przygotowania:

    Wanilię dzielimy na cząstki i gotujemy razem z mlekiem. Wrzącym płynem zalewamy herbatę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Następnie wyjmujemy torebki z herbatą, które dokładnie odciskamy. Żółtka ucieramy z cukrem na gęstą, puszystą masę, po czym łączymy z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie wstawiamy na garnek z gorącą wodą i nadal ubijamy, aż masa zgęstnieje. Całość przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. Do masy mleczno-jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i białka. Składniki delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy lub salaterki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia. W trakcie procesu mrożenia, przez pierwszych kilka godzin dobrze jest wyciągnąć je 2-3 razy z zamrażalnika i rozmiksować. Przygotowane porcje prószymy utartą czekoladą.



    walentynkowoooo:)

    Przepis na herbaciane ptasie mleczko

    Składniki:
    250 ml skondensowanego mleka
    250 ml wody
    5 saszetek dowolnej, czarnej herbaty o smaku owocowym Dilmah Peach & Lychee Tea
    8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić zależnie od własnych upodobań)
    3 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka owocowa przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu

    Przygotowanie:
    Zagotować wodę i zaparzyć w niej herbatę, osłodzić, rozpuścić żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.
    Skondensowane mleko ubić mikserem na pianę, bardzo ładnie ubija się mleko dobrze schłodzone w lodówce. Do piany dolewać stopniowo przestudzoną herbatę z żelatyną, cały czas ubijając.
    Napełnić pianą pucharki i pozostawić do stężenia.
    Przygotować owocowa galaretkę z proszku, bardzo dobrze ostudzić i pokryć warstwą gotowe już ptasie mleczko. Wstawić do lodówki.
    Z podanej ilości otrzymujemy sześć dość dużych porcji.



    anusia12346@wp.pl

    pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń
  20. Składniki: chińska zielona herbata Sencha, czarna jagoda, żurawina, kawałki truskawek, kwiatki i pączki róży, kwiatki stokrotki i bławatka.
    Zaparzanie: 1 łyżeczka na filiżankę, zalewamy przegotowaną wodą o temp. 70-80 stopni C na 2-3 minuty.

    m_kowalewska_1a@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Herbata zielona- 2 łyżki
    Kwiat jaśminowy -0.5 szklanki
    Skórka pomarańczy- do smaku
    Rum czerwony- 2 . łyżeczki
    Woda 1 l
    Cukier do smaku
    Zasypać do imbryczka do zaparzania zieloną herbata i kwiat jaśminu. Wysuszoną skórkę pomarańczy pokruszyć i dodać do herbaty. Zagotować wodę i zalać herbatę wrzątkiem,dodać rum.Dać napojowi nastać się i pić go z cukrem gorącym albo zimnym.
    vikkaj@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    super konkurs! Ja moje przepisy wysłałam na e-mail (ze względu na to, że obawiam się, ze mogłyby się tu nie zmieścić). W adresie zamieściłam przepisy na :
    wino herbaciane,
    karkówkę w herbacie,
    herbaciane placki brulee
    i
    tarte pomarańczowo-herbacianą.

    Serdecznie pozdrawiam!
    Little_Owl

    p.s. Zapraszam do zerkania na mojego bloga!
    (http://www.zuzia.mec.com.pl/)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwodzicielski przepis
    Herbata z kardamonem - wierszem

    "Zima za oknem u nas wieczne lato,
    zawdzięczam to Tobie- Herbato!
    Twój bogaty smak, kardamonem dopełniony,
    sprawia, iż czuję się spełniony.
    Pamiętam, gdy po raz pierwszy poczułem Cię na języku,
    Mmmm słodycz dopóki nie dotarłaś do przełyku...
    później coraz intensywniej rozgrzewałaś,
    właściwości kardamonu zaprezentowałaś.
    Jesteś wyjątkowa, dobra słodka i zdrowa,
    z kardamonem Ci do twarzy, gdy tak rozgrzewasz- każdy o Tobie marzy..."

    Pozdrawiam serdecznie Katarzyna Zawiasa
    kasia.zawiasa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Herbaciano-imbirowy zawrót głowy
    SKŁADNIKI:
    - 6 torebek herbaty Dilmah Earl Grey
    - 2 cytryny
    - 600 ml soku pomarańczowego
    - 300 ml soku jabłkowego
    - 25 g świeżego imbiru
    - 2 łyżki cukru
    - 150 ciemnego rumu

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Herbatę zalać 600 ml wrzącej wody, zaparzać przez kilka minut, dodać cukier.
    2. Imbir obrać Obieraczką Uniwersalną, zetrzeć(włókna wyrzucić). Starty imbir
    zalać 450 ml wrzącej wody.
    3. Wycisnąć sok z cytryny.
    4. Wszystkie składniki przełożyć do dzbanka, dodać napar herbaciany i
    imbirowy, wymieszać.
    5. Można serwować na ciepło lub schłodzone.

    Pozdrawiam
    Lilla Forjasz
    lillaforjasz@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Wybrane przepisy są na bieżąco dodawane na bloga, a wyniki zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami-jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jutro czyli 21.02:)

    OdpowiedzUsuń