Kochani, zgodnie z obietnicą zapraszam Was do udziału w herbacianym konkursie organizowanym z okazji zbliżających się Walentynek! Do wygrania są dwie wspaniałe nagrody, które na pewno umilą Wam zimowe wieczory:
1. Porcelanowa filiżanka i spodek z logo Dilmah
2. Herbata Dilmah A gift of the finest tea on earth
Różnorodna kombinacja, doskonała na co dzień jak również na poczęstunek dla gości. W pudełku znajduje się klasyczna kompozycja śniadaniowa English Breakfast (pełna w smaku, mocna, aromatyczna, pobudzająca); wyrazista herbata Earl Grey z olejkiem bergamoty; delikatna i orzeźwiająca zielona herbata Pure Green oraz cejlońska czarna herbata Dilmah Lemon o aromacie cytryny.
A co należy zrobić, żeby wygrać te wspaniałe nagrody? To proste!
Wyślij do mnie przepis na walentynkowy afrodyzjak z dodatkiem herbaty ( napój, danie wytrawne lub na słodko). Z pośród nadesłanych przepisów wybiorę trzy, które sama przygotuję, a następnie po ich degustacji ogłoszę zwycięzcę :)
Pomysły na przepisy możecie umieszczać poniżej w komentarzach (podając kontakt mailowy), na mikserze lub przesyłając je na maila: aromatyczneinspiracje@gmail.com do 14 lutego.
Powodzenia!
Mam pytanie: czy to musi byc przepis z herbata Dilmah, czy moze byc innej firmy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna zaproponować sam gatunek herbaty, np. czarna, zielona bez podawania konkretnej marki :)
OdpowiedzUsuńok, dziekuje:)
OdpowiedzUsuńKoktajl herbacieny:
OdpowiedzUsuń- 1 litr mleka
- 4 saszetki bialej herbaty
- 1/2 litra lodow waniliowych
- puszka mleka kokosowego
- skorka z limonki
- miod
Zaparzyc herbate w 250 ml wody, wystudzic. Zmiksowac mleko z naparem herbacianym, lodami i mlekiem kokosowym, doslodzic miodem.
Podawac w wysokich szklankach ozdobionych skorka z limonki.
Smacznego:)
Proszę o podpisywanie się lub podawanie adresu mailowego, żebym mogła poinformować o ewentualnej wygranej :)
OdpowiedzUsuńJuz podaje maila: mariolka2004@gmail.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Monika
U mnie też teraz walentynkowo - zapraszam do udziału! http://gruszkazfartuszka.blox.pl/2012/02/konkurs-homelookpl-czyli-kuchenna-moda-w-stylu.html :) A ja muszę pomyśleć o walentynkowych afrodyzjakach, bo ta herbatka wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńA może by tak rozgrzewająca herbata na Walentynki:
OdpowiedzUsuń1 torebka herbaty Earl Grey Dilmah
500ml wody
1 papryczka chilli
1 ziarno kardamonu
1 laska cynamonu
cukier do smaku
W rondelku mieszamy wodę, chilli, kardamon i cynamon, zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Wrzucamy torebkę herbaty, zestawiamy z ognia i odczekujemy około 3 minuty. Wyjmujemy torebkę herbaty, dosładzamy do smaku i podajemy.
Imbir!!! Jego działanie poznał dobrze Ludwik XV, kochanek madame du Barry, która podawała amantom niezwykle skuteczną miksturę z białek i imbiru. Jako przyprawę używa się wysuszone płatki kwiatowe lub zmielone kłącze tej tropikalnej rośliny.
OdpowiedzUsuńW medycynie azjatyckiej uchodzi za „gorący”, wzniecający ogień w ciele.
Pomarańcze są źródłem witaminy C, kwasu foliowego i potasu, a także niezwykle pobudzającego aromatu więc polecam:
Herbatę z imbirem:
4łyzeczki herbaty (mogą być różne gatunki)
3cm korzenia imbiru
2 łyżki cukru brązowego
1 cytryna
2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
1 gałka muszkatołowa
cukier do smaku
Brązowy cukier wsypujemy na patelnię dodajemy skórkę otarta z cytryny gdy cukier się rozpuści dodajemy 2 szklanki wody. Następnie dodajemy imbir obrany ze skórki, starta na tarce gałkę oraz 3 łyżki skórki pomarańczowej, dodajemy tez cytrynę bez skórki pokrojona w plastry i ja dodaję 2 łyżeczki cukru. Gotujemy 5 min. pod przykryciem, następnie przecedzamy herbatka gotowa :-)
asiulek2507@wp.pl
Zaparzam herbatę, tzn. zalewam ją wodą w ilości pół litra.
UsuńDodaję 100ml rumu, 100ml mleczka do kawy, odrobinę kardamonu, trochę więcej imbiru,2 łyżeczki cukru. Wszystko mieszam i rozlewam do filiżanek. Tuż przed podaniem nakładam na wierzch śmietanę ubitą z cukrem waniliowym i posypuję ją jeszcze startą czekoladą.
Mój "chłopaczek" łapie się na ten afrodyzjaczek, ja zresztą też.
Henryka
Cytrusowe pastry:
OdpowiedzUsuń- miąższ z 1 laski wanilii
- 0,5 l mleka
- 0,5 szkl. naparu z 1 torebki czarnej herbaty z dodatkiem skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 75 g kaszy manny
- 3 jajka
- 100 g masła
- 4 okrągłe placki ciasta filo (śr. ok. 65 cm)
- 1 laska cynamonu
- skórka i sok z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
- folia spożywcza
Mleko zagotować ze 100 g cukru, szczyptą soli i wanilią. Wsypać kaszę i wlać herbatę. Mieszając, gotować 2-3 minuty. Lekko przestudzić, po czym dodać rozkłócone jajka. Przykryć folią i ostudzić.
Masło rozpuścić i natłuścić nim tortownicę (śr. 26 cm). Placki ciasta rozłożyć osobno, skropić masłem i podzielić na ćwiartki. Połowę z nich umieścić w formie. Na wierzchu rozłożyć masę z kaszy. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 175 stopni C (termoobieg: 150 stopni C) ok. 45 minut.
Sok i skórkę z cytryny zalać 125 ml wody, dodać resztę cukru i cynamon. Gotować 10 minut, odcedzić. Ciasto polać syropem i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
mrowka0980@wp.pl
Ciasto daktylowe z herbatą Earl Grey Dilmah
OdpowiedzUsuńPrzepis jest z książki Donny Hay
- 140 g wypestkowanych daktyli, posiekanych
- 1 łyżeczka sody
- 180 ml świeżo zaparzonej, mocnej herbaty Earl Grey Dilmah
- 2 jabłka, obrane i starte na tarce
- 185 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 135 g brązowego cukru trzcinowego
- 150 g masła, stopionego i ostudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 4 jajka
Piekarnik nagrzać do 160 st C. Daktyle, sodę i herbatę umieścić w misce i zostawić na 10 minut. Następnie zmiksować na gładkie puree. Odstawić. Do drugiej miski włożyć jabłka, mąkę i cukier. Wymieszać. Dodać masło, wanilię, jajka i dokładnie wymieszać łyżką (nie miksować!) .Dużą keksówkę ( o pojemności 2,5 litra) posmarować masłem, oprószyć mąką lub tartą bułką. Wlać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec 45-55 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika, należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone - jeśli patyczek wbity w ciasto, po wyjęciu jest suchy to znak, że ciasto jest gotowe). Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić ciasto w formie. Najlepsze jest na drugi dzień.
Przepis na beduińską herbatę Ayeda spod Jebel Khazali
OdpowiedzUsuń- 2 łyżeczki dobrej czarnej herbaty
- łyżeczka suszonej szałwii
- pół łyżeczki pokruszonej kory cynamonowej
- 1 litr wody
- 8-10 łyżeczek cukru
- ćwiartka suszonej cytryny
4 szklanki wody
OdpowiedzUsuń2 strączki stłuczonego kardamonu
pół szklanki wody różanej
2 łyżki stołowe cukru
pół łyżeczki szafranu
sposób przygotowania:
Do garnka dodajemy wszystkie składniki. Stawiamy na ogień i mieszamy aż rozpuści się cukier. Jak woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz (na najmniejszy), przykrywamy przykrywką i gotujemy około 15 minut. W przepisie jest, że przed podaniem należy wyjąć te strąki kardamonu, no ale ja nie miałam. Podawać w tych małych uroczych szklaneczkach do herbaty :). Można dodać więcej cukru, co moim zdaniem nie jest konieczne.
am.wegrzyn@wp.pl
Deser z zieloną herbatą i musem kiwi, który uwiedzie każdego ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki
4 torebki zielonej herbaty na 200ml wrzątku
4 łyżeczki żelatyny
2 żółtka
6 łyżeczek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki posiekanych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek...)
250ml śmietany 30%
4 sztuki kiwi (ew cukier gdyby kiwi było za kwaśne)
Pyszny deserek na każdą okazję! Polecam!
Etapy przygotowania
Żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku.Herbatę zaparzyć w 200ml wody. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Do masy dodajemy zaparzoną herbatę i rozpuszczoną żelatynę, mieszamy, wkładamy do lodówki aby masa stężała. W tym czasie ubijamy śmietanę, razem z posiekanymi bakaliami dodajemy do tężejącej masy mieszamy, układamy do 4 pucharków, wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Kiwi miksujemy na mus, dodajemy ew cukru. Przed podaniem układamy mus do pucharków, dekorujemy rodzynkami. Smacznego!
Weronika Szczęsna weronka669@wp.pl
Herbata z lodami:
OdpowiedzUsuń250 ml czarnej, słodkiej herbaty, np. Earl Grey zmiksować z 120 ml lodów (najlepiej smakują waniliowe lub zabajone) - można użyć shakera. Ostrożnie przelać do wysokiej szklanki, ozdobić bitą śmietaną, podawać ze słomką. Napój dobrze smakuje z dodatkiem 50 ml whisky, którą miksujemy z resztą składników.
enigma-aw@wp.pl
Walentynkowa herbata z afrodyzjakami
OdpowiedzUsuń- herbata Darjeeling SFTGFOP
- 2 kwiatki suszonego jaśminu
- pół łyżeczki suszonych truskawek
- płaska łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Napełniamy zaparzarkę mieszkanką herbaty, jaśminu, truskawek i czekolady. Następnie wkładamy ją do imbryczka i zalewamy wodą o temp. 80 stopni Celcjusza. Po 4 minutach, kiedy herbaciany napój nabierze wyrazu wyjmujemy zaparzarkę i rozlewamy ja do dwóch filiżanek, dla niej i dla niego. Do słodzenia polecam brązowy cukier.
meitsa@tlen.pl
Polecam zupę z zielonej herbaty :)
OdpowiedzUsuńZdrowa, oczyszczająca, sycąca i przepyszna :)
Na początek prażymy łyżkę ziarenek sezamowych. Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż (ilość w zależności od wielkości porcji jaką chcemy podać). Posypujemy rzeżuchą i sezamem. Można posypać ryż algami nori pokrojonymi w paseczki. Zalewamy ryż herbatą i podajemy. Dobry efekt stanowią dodatkowo kawałeczki łososia wkrojone do zupy. Jako dodatek można tez podać pastę wasabi wymieszana z sezamem.
kasia2006222@interia.pl
Uśmiech Walentynkowy
OdpowiedzUsuń- 2 szklanki świeżej herbaty,
- małą łyżeczkę kardamonu,
- połówkę cukru waniliowego,
- kostki lodu,
- cukier
- cytrynę(w plasterkach)
Cukier waniliowy i kardamon rozpuścić w herbacie, dodać cukru wedle uznania i ostudzić. Uśmiech Maharani jest herbacianym "drinkiem", ponieważ zwykle jest serwowany w wysokich szklankach, wypełnionych do połowy lodem i pływającym plasterkiem cytryny na powierzchni.
martalobos@o2.pl
lody tak aby zapomniec ze za oknem ziiimno, przygotowanie do upału :)))
OdpowiedzUsuńLody waniliowo-herbaciane
Składniki:
0,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru do białek
2 płaskie łyżki aromatycznej, suchej herbaty
2 szklanki pełnego mleka
1 szklanka śmietany kremowej
mała laska wanilii
4 jajka
utarta czekolada
Sposób przygotowania:
Wanilię dzielimy na cząstki i gotujemy razem z mlekiem. Wrzącym płynem zalewamy herbatę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Następnie wyjmujemy torebki z herbatą, które dokładnie odciskamy. Żółtka ucieramy z cukrem na gęstą, puszystą masę, po czym łączymy z przechłodzoną, mleczną herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie wstawiamy na garnek z gorącą wodą i nadal ubijamy, aż masa zgęstnieje. Całość przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietanę ubijamy na puch, oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. Do masy mleczno-jajecznej dodajemy ubitą śmietanę i białka. Składniki delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy lub salaterki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody najlepiej smakują następnego dnia. W trakcie procesu mrożenia, przez pierwszych kilka godzin dobrze jest wyciągnąć je 2-3 razy z zamrażalnika i rozmiksować. Przygotowane porcje prószymy utartą czekoladą.
walentynkowoooo:)
Przepis na herbaciane ptasie mleczko
Składniki:
250 ml skondensowanego mleka
250 ml wody
5 saszetek dowolnej, czarnej herbaty o smaku owocowym Dilmah Peach & Lychee Tea
8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić zależnie od własnych upodobań)
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka owocowa przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu
Przygotowanie:
Zagotować wodę i zaparzyć w niej herbatę, osłodzić, rozpuścić żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.
Skondensowane mleko ubić mikserem na pianę, bardzo ładnie ubija się mleko dobrze schłodzone w lodówce. Do piany dolewać stopniowo przestudzoną herbatę z żelatyną, cały czas ubijając.
Napełnić pianą pucharki i pozostawić do stężenia.
Przygotować owocowa galaretkę z proszku, bardzo dobrze ostudzić i pokryć warstwą gotowe już ptasie mleczko. Wstawić do lodówki.
Z podanej ilości otrzymujemy sześć dość dużych porcji.
anusia12346@wp.pl
pozdrawiam :):)
Składniki: chińska zielona herbata Sencha, czarna jagoda, żurawina, kawałki truskawek, kwiatki i pączki róży, kwiatki stokrotki i bławatka.
OdpowiedzUsuńZaparzanie: 1 łyżeczka na filiżankę, zalewamy przegotowaną wodą o temp. 70-80 stopni C na 2-3 minuty.
m_kowalewska_1a@wp.pl
Herbata zielona- 2 łyżki
OdpowiedzUsuńKwiat jaśminowy -0.5 szklanki
Skórka pomarańczy- do smaku
Rum czerwony- 2 . łyżeczki
Woda 1 l
Cukier do smaku
Zasypać do imbryczka do zaparzania zieloną herbata i kwiat jaśminu. Wysuszoną skórkę pomarańczy pokruszyć i dodać do herbaty. Zagotować wodę i zalać herbatę wrzątkiem,dodać rum.Dać napojowi nastać się i pić go z cukrem gorącym albo zimnym.
vikkaj@wp.pl
Witam,
OdpowiedzUsuńsuper konkurs! Ja moje przepisy wysłałam na e-mail (ze względu na to, że obawiam się, ze mogłyby się tu nie zmieścić). W adresie zamieściłam przepisy na :
wino herbaciane,
karkówkę w herbacie,
herbaciane placki brulee
i
tarte pomarańczowo-herbacianą.
Serdecznie pozdrawiam!
Little_Owl
p.s. Zapraszam do zerkania na mojego bloga!
(http://www.zuzia.mec.com.pl/)
Uwodzicielski przepis
OdpowiedzUsuńHerbata z kardamonem - wierszem
"Zima za oknem u nas wieczne lato,
zawdzięczam to Tobie- Herbato!
Twój bogaty smak, kardamonem dopełniony,
sprawia, iż czuję się spełniony.
Pamiętam, gdy po raz pierwszy poczułem Cię na języku,
Mmmm słodycz dopóki nie dotarłaś do przełyku...
później coraz intensywniej rozgrzewałaś,
właściwości kardamonu zaprezentowałaś.
Jesteś wyjątkowa, dobra słodka i zdrowa,
z kardamonem Ci do twarzy, gdy tak rozgrzewasz- każdy o Tobie marzy..."
Pozdrawiam serdecznie Katarzyna Zawiasa
kasia.zawiasa@wp.pl
Herbaciano-imbirowy zawrót głowy
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
- 6 torebek herbaty Dilmah Earl Grey
- 2 cytryny
- 600 ml soku pomarańczowego
- 300 ml soku jabłkowego
- 25 g świeżego imbiru
- 2 łyżki cukru
- 150 ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatę zalać 600 ml wrzącej wody, zaparzać przez kilka minut, dodać cukier.
2. Imbir obrać Obieraczką Uniwersalną, zetrzeć(włókna wyrzucić). Starty imbir
zalać 450 ml wrzącej wody.
3. Wycisnąć sok z cytryny.
4. Wszystkie składniki przełożyć do dzbanka, dodać napar herbaciany i
imbirowy, wymieszać.
5. Można serwować na ciepło lub schłodzone.
Pozdrawiam
Lilla Forjasz
lillaforjasz@o2.pl
Wyniki??
OdpowiedzUsuńWybrane przepisy są na bieżąco dodawane na bloga, a wyniki zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami-jutro :)
OdpowiedzUsuńJutro czyli 21.02:)
OdpowiedzUsuń