Niedawno pokazałam wam sposób na domowe nachosy i obiecałam pokazać
także kilka smacznych sposobów na ich wykorzystanie. Pierwszym z nich
jest zupa meksykańska, która podbiła całkowicie kubki smakowe mojej
rodzinki. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo syta między innymi za
sprawą kurczaka, dlatego sprawdzi się także w roli głównego dania.
Podałam ją z nachosami, które . Zamiast nachosów zupę można podać także z
z łyżką śmietany i garścią świeżej pietruszki lub kolendry. Konieczne
wypróbujcie :)
SKŁADNIKI ( na duży garnek):
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub zielona papryka
- 1-2 papryczki chilli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki pomidorów
- 2 duże cebule
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Źródło: Foody.pl + moje zmiany
1. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chilli i kurczaka w kostkę a papryki w paski. Cebulę i papryczkę chilli podsmażyć na patelni. Dodać pierś z kurczaka, doprawić ją solą i pieprzem. Całość smażyć, aż kurczak będzie lekko zarumieniony. .
2. Podgrzać bulion, wrzucić do niego pomidory w puszce, odsączoną kukurydzę i fasolę, papryki oraz całą zawartość patelni. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na talerze. Podawać z nachosami lub 1 łyżką śmietany i garścią pietruszki/kolendry.
Musi być cudownie rozgrzewająca
OdpowiedzUsuńAle schrupałbym michę takiej zupy :-) Niestety wyrwałem dziś zęba i nic co wymaga intensywnego gryzienia na razie nie wchodzi w grę :-/
OdpowiedzUsuńo, z nachosami nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupy a teraz zima.....ehhhh
OdpowiedzUsuń