wtorek, 7 lutego 2012

Zupa meksykańska z nachosami

       Niedawno pokazałam wam sposób na domowe nachosy i obiecałam pokazać także kilka smacznych sposobów na ich wykorzystanie. Pierwszym z nich jest zupa meksykańska, która podbiła całkowicie kubki smakowe mojej rodzinki. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo syta między innymi za sprawą kurczaka, dlatego sprawdzi się także w roli głównego dania. Podałam ją z nachosami, które . Zamiast nachosów zupę można podać także z z łyżką śmietany i garścią świeżej pietruszki lub kolendry. Konieczne wypróbujcie :)


   SKŁADNIKI ( na duży garnek):
      -  1 duża pierś z kurczaka
       -  2 litry bulionu drobiowego
      -  1 czerwona papryka
      -  1 żółta lub zielona papryka
      -  1-2 papryczki chilli
      -  1 puszka kukurydzy
      -  2 puszki pomidorów
      -  2 duże cebule
      -  sól, pieprz
        Dodatkowo:
          -  nachosy

             
             
             

          SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
          Źródło: Foody.pl + moje zmiany



          1. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chilli i kurczaka w kostkę a papryki w paski. Cebulę i papryczkę chilli podsmażyć na patelni. Dodać pierś z kurczaka, doprawić ją solą i pieprzem. Całość smażyć, aż kurczak będzie lekko zarumieniony. .

          2. Podgrzać bulion, wrzucić do niego pomidory w puszce, odsączoną kukurydzę i fasolę, papryki oraz całą zawartość patelni. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na talerze. Podawać z nachosami lub 1 łyżką śmietany i garścią pietruszki/kolendry.


          4 komentarze:

          1. Musi być cudownie rozgrzewająca

            OdpowiedzUsuń
          2. Ale schrupałbym michę takiej zupy :-) Niestety wyrwałem dziś zęba i nic co wymaga intensywnego gryzienia na razie nie wchodzi w grę :-/

            OdpowiedzUsuń
          3. o, z nachosami nie próbowałam.

            OdpowiedzUsuń
          4. uwielbiam zupy a teraz zima.....ehhhh

            OdpowiedzUsuń